Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ventilationslösningar

Ett framtidssäkert hus är mer energieffektivt. Genom att minska energianvändningen blir man mindre påverkad vid ökade energipriser samtidigt som marknadsvärdet på fastigheten ökar. Det är också viktigt med bra inomhusklimat i fastigheten. Det betyder att människor mår bra och att arbetseffektiviteten är högre jämfört med en fastighet med dålig ventilation.

Villor

I en villa byggd på 70-80-talet som bara har frånluft från toaletter och kök finns mycket spara. Här kan man bland annat installera ventilation med värmeåtervinning som gör att uppvärmningskostnaderna sänks.

 

Om man bygger nytt och bestämmer sig för att bygga ett hus med så kallade passivhusteknik kan man minska uppvärmningskostnader i jämförelse med en nybyggd normalvilla1.

Flerbostadshus

I befintliga flerbostadshus kan man göra flera saker för att minska energiförbrukningen. Bland annat kan man installerar ventilation med värmeåtervinning samt byta fönster och dörrar.

 

I nybyggda flerbostadshus som byggs med passivhusteknik ligger energiförbrukningen för uppvärmning lägre än kravet för en normalt nybyggd lägenhet. Även här är förutsättningen ventilation med värmeåtervinning1.

 

Åtgärder för att minska energianvändningen

Det är också viktigt att anpassa ventilation efter behov och de olika årstiderna. Att sänka tilluftstemperatur och kontrollera luftflöden genom tidsstyrning och användning av olika givare (till exempel närvarogivare) är fler åtgärder som kan utföras för att spara energi1.

 

Ventilationssystem FTX

Den åtgärd som sparar mest värmeenergi i ventilationssystemet är att återvinna värmen i den luft som lämnar huset. Ett sådant system med till- och frånluft med värmeåtervinning kallas FTX-system.

 

Systemet kan utformas på två olika sätt, antingen med ett gemensamt aggregat för ett eller flera trapphus eller ett mindre aggregat i varje lägenhet1.

 

1 Källa: Svensk Ventilation

 

Läs mer

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript