Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Villa Björnrike – ett spännande solcellsprojekt i fjällvärlden

2019-06-13

Villa Björnrike sticker ut i många avseenden. Inte minst på grund av läget mitt i Björnrikes fjällsluttning, eller faktiskt mer precist, mitt i skidbacken. Sedan är byggnaden också ovanligt stor för att kallas för en vanlig villa. Hela 1 000 kvadratmeter och med en egen helikopterplatta.

Villa Björnrike hyrs ofta ut i sin helhet både till svenska och internationella gäster. Anläggningen fungerar också som mötesplats för ledningsgrupper och konferensdeltagare som vill kunna arbeta ostört nära naturen. En av huvudägarna till Villa Björnrike är elbilstillverkaren Nevs grundare Kai Johan Jiang. Att han drivs av ett stort miljöengagemang märks, inte minst eftersom en del av villans elförsörjning kommer från de solceller från Garo som Ahlsell levererat.

– Solpaneler är en relativt ny marknad för oss, men vi märker att allt fler är intresserade av att komplettera sin elförsörjning med grön el från solen, säger Stefan Holmén, säljledare El på Ahlsell i Sundsvall.

Rätt läge för solceller

Ägarna konstaterade redan i uppstarten av projektet att byggnadens placering gjorde det fanns gynnsamma förhållande för att montera solceller. Vid byggstart ansökte man om det statliga investeringsstödet för solceller som vid den här tiden låg på 30 procent av investeringskostnaden. I samma veva gick man även ut och tog in offerter på installationen. Jobbet gick till Edeforsens Elektriska i Ljusdal som ansvarat för samtliga elinstallationer i Villa Björnrike.

– Det här är den största solcellsanläggningen vi monterat och anslutit hittills, konstaterar Lars-Håkan Larsson på Edeforsens Elektriska. Solcellerna har en effekt på 30 kW. Dessutom har vi monterat ytterligare paneler med 8 kW effekt på en tillhörande byggnad som ligger lite längre upp i backen.

Välfungerande leveranser direkt till byggplatsen

Till sin hjälp hade Edeforsens Elektriska en plåtfirma som under hösten 2018 bistod i arbetet med att sätta fast panelerna på det falsade plåttaket. Byggnadens utformning med många takvinklar och lutningar var en utmaning liksom att hinna klart innan vinterns ankomst.

– Vi är glada över samarbetet med våra vänner från Ahlsell i Sundsvall, fortsätter Lars-Håkan Larsson. De har ställt upp otroligt bra och hittat svar på de frågor som dykt upp under resans gång. Solcellerna levererades direkt till byggplatsen i Björnrike vilket fungerade klockrent. Det var bara vid något tillfälle som ett snöfall gjorde det svårt för transportören att ta sig upp i backen,

Utöver solpanelerna har Edeforsens Elektriska har även monterat elbilsladdare från Garo i Villa Björnrikes rymliga garage. Även dessa är levererade av Ahlsell liksom övrigt installationsmaterial till den spektakulära villan i fjällvärlden.

 

Mer läsning för dig som är intresserad av solpaneler och laddstolpar

Övikshem gör solklar satsning på framtidens energi
Kungsbacka kommun satsar på solceller och elbilar
Ny kompetens inom solceller och laddstolpar
Ahlsell levererar Sveriges nordligaste publika snabbladdare
Ökad efterfrågan på laddstolpar
Nya möjligheter med ladda-hemma-stödet och Klimatklivet

EL Fastighet Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.