Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Övikshem gör solklar satsning på framtidens energi

2019-04-01

Att montera solceller är en riktigt bra affär för de allra flesta. Dessutom är det en synlig insats som stärker miljöprofilen. I Örnsköldsvik arbetar det kommunala bostadsbolaget Övikshem för ökad hållbarhet genom förnyelsebar energi. Nyligen lanserades ett pilotprojekt med solceller som man räknar med ska generera upp till 50 000 kWh per år.

Övikshem är ett av flera kommunala bostadsbolag i norra Sverige som valt att installera solceller på sina hyresfastigheter. I slutet av 2018 färdigställdes ett pilotprojekt på Sörbyvägen nära centrala Örnsköldsvik som nu ska utvärderas.

- Det är något av en testanläggning för oss där vi vill se hur en solcellsanläggning fungerar. Vi valde en befintlig fastighet eftersom vi vill kunna utvärdera hur solceller kan användas tillsammans med en värmepumpslösning. Tanken är att anläggningen på Sörbyvägen ska generera tillräckligt med energi för att driva värmepumpen, säger Lars Nyberg som är driftansvarig på Övikshem.

En installation utöver det vanliga

Totalt handlar det om 281 kvadratmeter solceller som det lokala VVS-företaget Sjölunds Värme installerat. Krister Andersson, utesäljare på Ahlsell i Örnsköldsvik, har varit behjälplig i arbetet med att ta fram material till installationen. Från solcellspanelerna från Garo till infästning, och kablar. Förhoppningen är att solcellerna ska producera 50 000 kWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av direktverkande el för två genomsnittliga svenska villor.

- Vi har haft ett väldigt bra samarbete och både jag och Krister tycker det är roligt att ligga i framkant med ny teknik och speciallösningar, säger Peter Sjölund som nyligen tog över verksamheten i familjeföretaget Sjölunds Värme. Installationen på Sörbyvägen var det lite utöver det vanliga eftersom vi jobbade på sjunde våningen och konstruerade en skräddarsydd balklösning som solcellerna monterades på.

På bilden till vänster: Krister Andersson, utesäljare Ahlsell och Peter Sjölund, Sjölunds Värme vid solcellsinstallationen på Övikshems fastighet i Örnsköldsvik.

Statligt stöd bidrar till omställningen av energisystemet

Sjölunds Värme var tidigt på bollen när det gäller solceller och gjorde den första installationen för tre år sedan. Företaget märker att den här typen av energiprojekt ligger i tiden och att allt fler intresserar sig för solceller, både av ekonomiska och miljömässiga skäl.

- En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket här uppe i norr för att det ska vara idé att installera solceller, men instrålningen är faktiskt lika hög som i exempelvis Tyskland. Där ligger man längre fram och en betydligt större andel av elen kommer från solceller än vad det gör i Sverige, säger Peter Sjölund.

Det finns även ett statligt investeringsstöd för installation av solceller som riktar sig till alla typer av aktörer. Från den 8 maj är det högsta stödet som kan ges 20 procent av investeringskostnaden. Det är regeringen som avsatt medel för stödet till solceller i syfte att bidra till omställningen av energisystemet och till näringslivsutveckling inom energiteknikområdet.

Enkelt att följa energiproduktionen

På Övikshem är man nöjda med installationen på Sörbyvägen och Lars Nyberg tror att den kommer att bana väg för fler solcellsanläggningar i företagets fastighetsbestånd.

- Vi arbetar för ökad hållbarhet genom förnyelsebar energi och märker att utvecklingen går åt det här hållet. Jag tror att vi även kommer att få se mer och mer solceller i nybyggnadsprojekt där man kan planera in dem redan i ett tidigt skede, säger Lars Nyberg.

För att synliggöra solcellsinstallationen för de boende i fastigheten har Övikshem även installerat en display vid entrén där det är lätt att följa energiproduktionen per dag, månad och år. Det går också att se hur mycket CO2-utsläpp som solcellerna bidrar till att spara.

 

Visste du att:

Priset på solceller är hundra gånger lägre idag än år 1977. Samtidigt har kvaliteten på solpaneler ökat. Det är vad man kan kalla bra utveckling!

 

Mer läsning för dig som är intresserad av solpaneler och laddstolpar

Kungsbacka kommun satsar på solceller och elbilar
Ny kompetens inom solceller och laddstolpar
Ahlsell levererar Sveriges nordligaste publika snabbladdare
Ökad efterfrågan på laddstolpar
Nya möjligheter med ladda-hemma-stödet och Klimatklivet

Hållbarhet EL

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript