Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ökad efterfrågan på laddstolpar

2018-03-07

2017 var ett rekordår för det som brukar kallas supermiljöbilar, det vill säga elbilar, laddhybrider och bränslecellsbilar. Försäljningen ökade med 48 procent jämfört med 2016 – och trenden väntas bli fortsatt stark även under detta år.

På Processkontroll Elektriska i Stenungsund har man helt klart märkt av ökningen, genom ett allt större intresse för att installera laddstolpar och laddboxar.

- Vi får definitivt in fler förfrågningar nu. Mestadels från bostadsrättsföreningar, men också från privatpersoner. Det märks att intresset är stort och att man också vill utnyttja de subventioner som just nu finns, säger Kristoffer Andersson, installatör på Processkontroll Elektriska.

Laddstolpar populärt bland bostadsrättsföreningar

Företaget har hittills installerat laddstolpar i tre projekt, samtliga med bostadsrättsföreningar som beställare. Och att vara beställare är inte helt enkelt – det är mer komplext än vad man kanske kan tro att installera stolparna.

- Det första man måste fatta beslut om är vilken typ av box man vill ha. Ska det vara enfas eller trefas, ska man kunna samla in mätvärden centralt eller läsa av förbrukningen på boxen, ska den vara låst via RFID-läsare eller inte, säger Kristoffer Andersson.

Den andra stora frågan är effektuttaget, det vill säga om fastighetens elsystem klarar av ett så stort uttag som laddstolparna kräver.

- Dels handlar det om hur kraftig kabel man har in till fastigheten, dels om elleverantören kan leverera den styrka som krävs. Men detta kan avhjälpas via lastbalansering, säger Kristoffer Andersson.

En investering för framtiden

De kunder som Processkontroll Elektriska hittills jobbat med har varit väl pålästa, vilket givetvis underlättar arbetet. I det senaste projektet fanns också goda förutsättningar för maximal effekt på laddboxarna, både vad det gällde kabel och elleveransen.

- Vi har gjort en installation tidigare för samma bostadsrättsförening, då med tio laddstolpar med dubbla uttag. Den här gången satte vi in 14 boxar med enkla uttag. Jag tror inte det är så många som har elbil i föreningen idag, men man tänker på framtiden antar jag, säger Kristoffer Andersson.

Ett väl fungerande samarbete med Ahlsell

Ahlsell har levererat laddstolparna och samarbetet har flutit på bra, säger Kristoffer.

- De få förseningar som har uppstått har inte Ahlsell kunnat rå för. Vi valde Ahlsell för att vi har en bra kontakt där och för att samarbetena brukar funka fint. Vi har ju givetvis också jämfört priser. Det handlar om en förhållandevis dyr utrustning så är det klart att priserna har betydelse.

- Vi är glada att få leverera till Processkontroll Elektriska. Att installera laddstolpar är en komplex process och de har den kompetens som behövs för att göra ett bra jobb. På så sätt kan vi alla få nöjda slutkunder, säger Tomas Egnell, ansvarig säljare på Ahlsell.

 

Mer läsning för dig

Ahlsell tillför ny kompetens inom solceller och laddstolpar
Nya möjligheter med ladda-hemma-stödet och Klimatklivet
Piteå bygger ut laddinfrastrukturen för elbilar
Trollhättan laddar upp med hjälp av Ahlsell

Byggcentraler och uttagsstolpar

Tillbehör laddningsprodukter

EL Fastighet Hållbarhet Bygg

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.