Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Smarta skåp med digital vågteknik förenklar NKT:s materialhantering

2023-12-14

Det danska företaget NKT ligger i framkant i arbetet med att möta en växande efterfrågan på de kablar som krävs för att göra övergången till förnybar el i samhället möjlig. För att säkerställa att medarbetarna i högspänningsfabriken i Karlskrona alltid har tillgång till det förbrukningsmaterial som behövs i verksamheten, har man nyligen valt att installera smarta skåp med vågfunktion från Ahlsell.

I NKT:s anläggning i Karlskrona bedrivs konstruktion, utveckling och tillverkning av kraftkabellösningar för högspänning som möjliggör överföring av förnybar energi. Efterfrågan på dessa energikablar är hög, inte minst med tanke på den gröna omställning som vi befinner oss i. Nu står NKT inför ytterligare investeringar i ökad kapacitet i anläggningen vilket kräver effektiva system för materialhantering.

 

Digital vågteknik registrerar små viktförändringar

Under de senaste åren har NKT haft ett trettiotal individuella leveransställen med minst ett manuellt förbrukningsskåp från Ahlsell utplacerade runt om i anläggningen. Skåpen har stått nära varje maskinlinje för att tillhandahålla nödvändiga produkter för det dagliga arbetet, exempelvis handskar, tejp, enklare verktyg och annat som verksamheten har en återkommande förbrukning av. Ahlsells lokala påfyllare har inventerat skåpen och sett till att rätt produkter i rätt mängd alltid funnits i hyllorna.

– En av nackdelarna med de här skåpen är att de har varit öppna för alla. Det har inneburit att även entreprenörer som befunnit sig i anläggningen kunnat utnyttja dem. Att vi inte riktigt har haft kontroll på skåpen har genererat en hög och kostsam förbrukning, säger Jens Faxhag, Sr Manager – Tactical and Operational Procurement på NKT.

Under 2022 inledde NKT ett projekt där man testade en ny version av smarta skåp. Det föll väl ut och resulterade i en stor upphandlingsprocess där Ahlsell tilldelades affären. Under våren 2023 påbörjades installationen av de första smarta skåpen. Dessa skåp använder avancerad digital vågteknik som kan registrera viktförändringar med en noggrannhet på 1 gram.

 

Närmare 40 smarta skåp förbättrar tillgängligheten till material

När alla skåp är på plats kommer NKT:s medarbetare att ha tillgång till cirka 40 skåp som är anslutna till Ahlsell via 5G-mobilnätet. Systemet uppdaterar löpande och automatiskt lagersaldot och registrerar varje uttag med tidpunkt, antal artiklar och användare.

 

– De smarta skåpen förbättrar tillgängligheten och minskar risken för att det skulle bli tomt i hyllan. De ger dessutom en bra statistik över vår konsumtion och en bättre kontroll över våra utgifter. En annan fördel är att våra medarbetare kan plocka vad de behöver från vilket skåp som helst i anläggningen och få kostnaden automatiskt bokförd på rätt kostnadsställe, fortsätter Jens Faxhag.

 

Varje skåp innehåller mellan 50 och 100 produkter. Den som vill göra ett uttag identifierar sig genom att ”blippa” sitt passerkort på skåpdörren och kan därefter öppna skåpet och plocka de produkter som behövs. Uttaget visas på skärmen och när dörren stängs räknas köpet som slutfört och saldot uppdateras.

 

– NKT är en viktig kund för oss samtidigt som vi är en viktig kund för dem. Samarbetet kring de smarta skåpen har stärkt vårt partnerskap och hjälpt oss att utveckla affären. NKT har till exempel gett oss bättre förutsättningar att ta fram rapportdata utifrån deras parametrar som vi kan applicera på andra användare, säger Anton Kull, KAM Industri på Ahlsell.

 

Nästa steg i att digitalisera och automatisera förrådshanteringen

Hos NKT har man valt att låta anläggningens samtliga medarbetare ligga med i accesslistan till skåpen. Det innebär att cirka 1 300 personer har tillgång till dem.

– Vi tyckte att det var rimligt eftersom vi som inte arbetar ute i produktionen också kan behöva något från skåpen, nya batterier till datormusen till exempel. Kostnaden landar ju alltid rätt eftersom varje kostnadsställe är registrerat, säger Jens Faxhag.

Parallellt med att de återstående manuella skåpen ersätts av nya smarta skåp tas nästa steg i arbetet med att automatisera och effektivisera NKT:s materialhantering. Under våren 2024 ska ett smart, stängt förråd byggas med plats för både fler artiklar och mer skrymmande material.

– Våra smarta skåp- och förrådslösningar minimerar den manuella insatsen och säkerställer tillgängligheten, samtidigt som de ger bättre kontroll på varuflödet. Det här är helt klart nästa steg i att digitalisera och automatisera förrådshanteringen med en teknik som kan appliceras på en mängd olika produkter och verksamheter, säger Johan Lundén, chef Förrådskoncept på Ahlsell.

 

Industri Nyheter Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript