Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kylanläggning från Clint säkrar klimatet i Sörmlands museum

2019-10-09

Det nya museihuset ligger i Nyköpings västra hamn, mitt emot Nyköpingshus. Vid byggnation ställdes krav på att byggnaden skulle vara miljöanpassad och bland annat använda mycket lite köpt energi till värme och komfortkyla. Stockholms VVS-kompetens AB som projekterade bygget valde att jobba med Ahlsell Ref.

Det nya museihuset ligger i Nyköpings västra hamn, mitt emot Nyköpingshus. Vid byggnation ställdes krav på att byggnaden skulle vara miljöanpassad och bland annat använda mycket lite köpt energi till värme och komfortkyla.

Behov av kyla producerad på miljövänligt sätt

I den ursprungliga installationen ingick en bergvärmepump som man till en början räknade med skulle kunna förse museet med frikyla under årets varma månader. I somras insåg man att berget var varmare än beräknat, vilket gjorde att temperaturen på köldbäraren låg mellan +17–18. Tomtens läge gjorde att det inte var möjligt att borra fler hål. Därför behövde man se sig omkring efter ett komplement som skulle kunna kyla byggnaden under de varma dagarna.

- Vi behövde helt enkelt mer kyla till museet producerad på ett så miljövänligt sätt som möjligt. En fördel var att rörsystemet förberetts så att man skulle kunna koppla in en kylmaskin i efterhand, säger Katarina Sundin, VVS-ingenjör på Stockholms VVS-Kompetens AB, som projekterat anläggningen för installationsföretaget Assemblins räkning.

En kylmaskin från Clint uppfyller de miljömässiga och fysiska kraven

Tony Benfari, specialistsäljare Ahlsell Ref, berättar att det ställdes en hel del krav på den kylmaskin som efterfrågades.

- Miljömässigt ville man ha en maskin med ett lågt GWP på köldmediet. Det fanns också fysiska krav kring ljudnivå och maskinens storlek. Dessutom efterfrågade man frikyla för att kunna kapa energiförbrukningen.

Valet föll på en luftkyld chiller med integrerad frikyla från den italienska tillverkaren Clint. Kylmaskinen är extrautrustad med en inverterkompressor som gör den ännu mer energieffektiv. Dessutom har den dubbla pumpar och EC-fläktar som är energieffektiva, enkla att reglera och har en låg ljudnivå. R1234ze är framtaget som ett energieffektivt köldmedium med lågt GWP.

- Vår röravdelning ansvarade för driftsättningen i början av juli. Den gick alldeles utmärkt och kylmaskinen håller vad den lovar och säkrar ett bra klimat i museet, säger Mikael Andersson, projektledare på Assemblin Ventilation.

Sörmlands museum invigde sitt 13 000 kvadratmeter nya museihus i november 2018. Byggnaden rymmer flera stora utställningssalar, restaurang, eventsal, arbetslokaler, utomhustorg och ett stort inglasat magasin i två plan. För att säkra ett behagligt klimat i lokalerna har bergvärmeanläggningen kompletterats med kylanläggning från Clint, levererad av Ahlsell.

 

Fakta – Clint, luftkyld chiller med integrerad frikyla

Kapacitet: 383kW
Köldmedium R1234ze (GWP 1)
EC-fläktar
Inverterkompressor
Dubbel pump & tank

 

Mer läsning för dig intresserad av kylmedium och kylanläggningar

ClimaCheck ConCom ger ökad säkerhet i kylmaskiner
Grön kyla till Kungsholmens gymnasium
Nytt köldmedium ger lägre klimatpåverkan
Bättre klimat med ny anläggning för komfortkyla

Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.