Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Nytt köldmedium ger lägre klimatpåverkan

2019-06-13

Samma prestanda, samma pris – men med mer än halverad klimatpåverkan. Tillverkaren Clint har lanserat ett nytt köldmedium som gör stor skillnad för miljön, utan att det på något sätt påverkar effekten.

Användandet av köldmedium i exempelvis kyl, frys, värmepump och luftkonditionering, har länge inneburit en risk för utsläpp av växthuspåverkande ämnen. Både tillverkare och den politiska sektorn har därför jobbat intensivt, via forskning och utveckling samt lagar och regleringar, för att hitta produkter med en lägre miljöpåverkan.

En av dem som lyckats är den italienska tillverkaren Clint som nyligen lanserat ett nytt köldmedium, R452B, med en betydligt mer miljövänlig profil.

– R452B har 698 i GWP-faktor [Global Warming Potential], jämfört med dess föregångare R410A, som har 2088. Det är en förbättring på ungefär 65 procent, säger Håkan Olsson, säljare på Ahlsell i Malmö.

Mindre växthuspåverkan utan att prestanda och pris påverkas

Nya beståndsdelar i den kemiska blandningen i vätskan i köldmediet är det som gör att växthuspåverkan blir mindre. Dock utan att varken prestanda eller pris påverkas.

– Effektmässigt är R452B likvärdigt med andra köldmedier. Det har samma tekniska data och kostar heller inte mer. Så för Ahlsells del var det en självklarhet att ta in det i sortimentet när det kom, säger Martin Beckman, produktchef på Ahlsell.

Clint är bland de första att erbjuda köldmedium med så låg miljöpåverkan

Clint är bland de första på marknaden att erbjuda ett köldmedium med den här låga miljöpåverkan. Forskningen går generellt framåt men det tar också tid att få köldmedierna godkända och att ta fram kompressorer som fungerar med den nya blandningen.

– Det känns roligt att på ett såhär tidigt stadium kunna erbjuda våra kunder det här. Miljön är ju i allra högsta grad i fokus nu och att kunna minska klimatpåverkan så här mycket, utan att behöva ge avkall på effekt och pris, är ju definitivt ett viktigt steg i rätt riktning, säger Martin Beckman.

R452B är som sagt ganska nytt på marknaden och i dagarna levereras de två första aggregaten, till entreprenörföretaget Gunnar Karlsen i Malmö.

Skepsis i början

Hur har responsen från kunderna varit i övrigt?

– Det finns alltid en viss skepsis mot nya produkter, även om de är minst lika bra som mer kända varumärken. Nu har det gått några månader sedan vi började sälja R452B och det känns som att man börjat inse de stora fördelarna, så försäljningen har tagit fart rejält, säger Håkan Olsson.

 

Mer läsning för dig intresserad av kylmedium

Grön kyla till Kungsholmens gymnasium
Bättre klimat med ny anläggning för komfortkyla

 

Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.