Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Bättre klimat med ny anläggning för komfortkyla

2018-06-05

F-gasförordningen ställer krav på en utfasning av klimatpåverkande köldmedier. När Täby Centrum skulle byta ut en av sina anläggningar valde man därför två Clint Turboline vätskekylaggregat med turbocorkompressorer som både är ett ekonomiskt och mer miljömässigt hållbart alternativ.

Behaglig temperatur har en avgörande betydelse för hur trivsamt kunderna uppfattar ett köpcentrum. Det påverkar hur länge de stannar och hur motiverade de är att fortsätta handla. Dessutom behöver klimatet tillgodose behovet hos alla dem som arbetar i centrumet. Medan kunderna ska kunna ha ytterkläder på sig på vintern behöver personalen kunna bära kläder som är anpassade för inomhusarbete.

En kylanläggning med låg miljöpåverkan

När det blev aktuellt för Täby Centrum att byta ut en av sina anläggningar för komfortkyla anlitades kylkonsulten Christian Lyman på Bengt Dahlgren Stockholm AB för uppdraget att ta fram handlingar för en kylanläggning med fokus på mer miljövänliga köldmedier. Bengt Dahlgren Stockholm AB fick även hjälpa till med upphandling av installatör och leverantör samt att driva projektet för Unibail-Rodamcos räkning.  Det blev Kylgruppen som fick huvudansvaret för kyla/rör installationen till vilken Ahlsell fick förtroendet att leverera två Clint Turboline vätskekylaggregat med turbocorekompressorer på 1,6 MW vardera.

Normalt sett har man tidigare använt köldmediet R134a med GWP 1430. I det installerade aggregatet används köldmediet HFO R1234ze med GWP 7. GWP är en förkortning av Global Warming Potential som är ett mått på hur en växthusgas bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Skalan är relativ och jämför den aktuella gasens klimatpåverkan med effekten av samma mängd koldioxid. 

Intresset för oljefria turbocorkompressorer växer

- Valet stod mellan två aktörer och det som talade för Clint var att fyllnadsmängden var mindre och att aggregaten var lite lägre. Just HFO är ett köldmedium som kommer starkt på komfortsidan och är på väg att ta den största delen av marknaden. Likaså växer intresset för turbocorkompressorerna som är oljefria, energieffektiva och tysta, säger Christian Lyman.

Lyckat slutresultat tack vare nära samarbete

Installationen i Täby Centrum kännetecknas av ett nära samarbete mellan projektör, installatör och leverantör där målsättningen för alla inblandade har varit att lämna ifrån sig en anläggning i toppklass. Att slutresultatet blivit så lyckat beror också på att man under produktionstiden haft en kontinuerlig dialog med Unibail-Rodamco.

Ett av Sveriges största köpcentrum

Täby Centrum är en av Sveriges största köpcentrumanläggningar med 260 butiker, restauranger och kaféer på en yta av 82 000 kvadratmeter. Det drivs av det fransk-nederländska fastighetsbolaget Unibail-Rodamco som äger kommersiella fastigheter, främst köpcentrum i Europa och USA. I den svenska portföljen ingår bland annat Mall of Scandinavia i Solna och Nacka Forum. Köpcentrumen är utformade på liknande sätt med långa gångstråk kantade av butiker och restauranger där de vanligaste butikskedjorna utgör huvuddelen av utbudet.

Just Täby Centrum omfattar tre våningar med en stor ljusgård i mitten där ett generöst glastak både skänker ljus, men också värme som vädras bort med hjälp av glasrutor som öppnas automatiskt. Lite av samma idé som hos ett växthus.

 

Fakta:

Clint Turboline CWW/TTH/DR 5505-1
Kylkapacitet kW 1,6 MW
Kompressor Turbocor 5 st
Effektsteg  Steglös
Köldmedium  R1234ze
Euroventklass  A

 

Mer läsning om vätskekylaggregat:

Vätskekylaggregat från Ahlsell levererar fjärrkyla i världsklass

Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.