Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Grön kyla till Kungsholmens gymnasium

2019-03-11

Arbetet med att byta ut de miljöfarliga köldmedierna mot bättre alternativ pågår fortlöpande. När SISAB, som äger och förvaltar Stockholms skolor och förskolor, skulle renovera skolköket i Kungsholmens gymnasium föll valet på en miljövänlig och energieffektiv CO2-anläggning från Ahlsells leverantör Profoid.

Koldioxid, CO2, är ett gammalt köldmedium som användes redan i början av 1900-talet, men minskade då de syntetiska köldmedierna introducerades på marknaden. CO2 har så gott som samma egenskaper som alla andra konventionella köldmedier. Den största skillnaden ligger i det höga arbetstryck som krävs för att skapa kyla. CO2 är en gas vid normala temperaturer (0-30°C) och atmosfärtryck.

Numera strävar man efter att hitta så miljövänliga men också så effektiva köldmedium som möjligt. Koldioxid har ett GWP värde på 1, vilket innebär att det är det är marknadens mest miljövänliga köldmedium.

Ökat krav på miljövänliga anläggningar

För Tommy Esselin, som driver företaget Ultra Kyl i Hedemora, var den gångna höstens installation i Kungsholmens gymnasium en ny erfarenhet och något av en premiär. Även om det var hans första CO2-installation, lär det knappast bli den sista.

- Kraven på miljövänliga anläggningar ökar från beställarna. Det gör att vi måste vara med från början och behärska de nya, gröna tekniker som kommer.

Miljöskäl bakom valet av CO2-anläggning

I anbudet för installationen i Kungsholmens gymnasium räknade Ultra Kyl på två alternativ. Dels en anläggning med det HFO-baserade köldmediet R449 och en CO2-anläggning.

Tommy menar att det främst är miljöskäl som ligger bakom valet av en CO2-anläggning. Men det är ett hållbart val även på andra sätt eftersom lagkrav kring andra köldmedium gör att man kan tvingas bygga om sina system.

En helhetslösning från Ahlsell

Ultra Kyl har ansvarat för både dimensionering, konstruktion och installation av anläggningen. Utöver kylmaskinerna från Profoid har Ahlsell även levererat rör, kylbatterier och all automatik till kyl- och frysrummen.

- Det är smidigt att samarbeta med Ahlsell. Främst eftersom de erbjuder en helhetslösning och kan leverera allt som behövs till en installation. Dessutom är kontaktvägarna korta och var vi än arbetar är det alltid nära till en butik, säger Tommy.

Speciella krav på installationerna

Gymnasiet ligger på Hantverkargatan i centrala Stockholm och huserar i en anrik byggnad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1600-talet. När skolköket skulle byggas om ställdes därför speciella krav på installationerna och arbetet måste gå varsamt fram.

- Det vanliga är att kylsystem som dessa placeras utomhus, men eftersom byggnaden är klassad som kulturfastighet, fick vi istället göra installationen i ett utrymme inomhus, beläget under skolkök och matsal, berättar Tommy.

Framtidens kyla är grön

Vi tittar in i utrymmet i bottenvåningen där de tre aggregaten från Profroid är installerade.  Två av dem förser de fyra kylrummen på våningen ovanför med kyla. Det tredje genererar kyla till frysrummet.

- Självklart är det bra att vi strävar efter att använda oss av så miljövänliga köldmedier som möjligt, även om tekniken är lite mer avancerad och man behöver röra sig i högre trycknivåer. Men med den teknik och de komponenter som finns tillgängliga i dag, ser jag inte det som ett problem, avslutar Tommy Esselin.

 

 

Mer läsning för dig intresserad av kylmedium

Nytt köldmedium ger lägre klimatpåverkan
Bättre klimat med ny anläggning för komfortkyla

Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.