Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Foajén – en ventilationsinstallation med logistiska utmaningar

2019-06-13

I kontorshuset Foajén vid Malmö Centralstation kommer det att rymmas 700 arbetsplatser, och på taket finns både promenadslinga och solceller. Skånska VEAB installerar all ventilation i ett projekt där den största utmaningen är logistiken.

På uppdrag av HENT är det Malmöbolaget VEAB som installerar all ventilation. VEAB är ett av Skånes ledande ventilationsföretag och sysselsätter ungefär 100 personer. Men trots att Foajén är ett riktigt prestigeprojekt är projektledare Tobias Nordström lugn.

– För vår del är det mesta faktiskt som vanligt. Vad det gäller genomförande och prestanda så håller vi samma höga kvalitet som alltid vid kontorslösningar. Mycket av det som syns och som blir omtalat ligger ju på ytan, säger Tobias Nordström.

Logistiken är en utmaning

Den stora utmaningen ligger istället i att få ihop logistiken. Att bygga mitt i centrala Malmö, där det inte finns något utrymme för lager och där det är hård konkurrens om lossningsplatserna, ställer speciella krav.

– Ja, situationen kräver verkligen noggrann planering. Det finns knappt plats att parkera så leveranserna måste till rätt plats direkt. Men där har vi fått bra hjälp av Ahlsell, som driver ett logistikprojekt som erbjuder lösningen på just den här typen av problem, säger Tobias Nordström.

Lösningen heter ”Effektiv bygglogistik”

Logistikprojektet som Ahlsell jobbar med heter ”Effektiv bygglogistik” och drivs i byggprojekt över hela landet. För Foajén innebär projektet att VEAB lägger sina beställningar som vanligt till Ahlsell, men att varorna i ett första steg levereras till bygghuben i Arlöv. När VEAB behöver produkterna i Foajén skickar Ahlsell dem packade i ”portioner”, och levererar dem till just den plats i huset där de behövs.

– Förutom första dagen, när hissarna inte var igång, så har allt funkat väldigt smidigt. Vi beställer från Ahlsell i många projekt och den höga servicegraden är en stor anledning till det. Och den har de verkligen levt upp till i det här projektet, säger Tobias Nordström.

Certifieras enligt den standarden WELL Building Standard

Foajén kommer att certifieras enligt den nya standarden WELL Building Standard, som omfattar sju fokusområden: luft, vatten, kost, ljus, motion, välbefinnande och sinne. För VEAB innebär detta dock inga större förändringar.

– Ventilationen håller hög kvalitet och prestanda, men det gör den i många kontorsprojekt i dag. Det som skiljer sig åt är att vi behöver dokumentera lite mer noggrant, men i övrigt är det mesta sig likt, säger Tobias Nordström.

 

Fakta om Foajén

I absolut närhet till Malmö Centralstation växer det just nu fram en ny stadsdel, Nyhamnen. I dess södra del byggs kontorshuset Foajén, med butiker i entréplan och på övriga ytor kontor så stora som upp till 7 800 kvadratmeter. Inflyttning beräknas ske i december 2019.

 

Mer läsning för dig som är intresserad av byggplatslogistik:

Byggplatslogistik
HENT satsar på effektiv bygglogistik

Ventilation

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript