Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vattnet ökar tillväxten på södra Gotland

2019-10-09

Från att ha varit i det närmaste torrlagt har södra Gotland nu tillgång till rent och friskt vatten. Men hur får man bra vatten när grundvattenbristen är det centrala problemet? Svaret är att man hämtar det där tillgången är i princip oändlig: Från Östersjön. I ett bräckvattenverk avsaltas havsvatten och förvandlas till ett bra och gott dricksvatten. Vi på Ahlsell har varit med i projektet att bygga Sveriges största bräckvattenverk.

Uppdraget att bygga bräckvattenverket på södra Gotland gick till Nybergs Entreprenad AB. Ett lokalt företag, som ingår i NCC. Här finns både en lång historia och bred kompetens som spänner över mark- bygg- och anläggningsarbeten. För bräckvattenverket i full produktion och ett gotländskt företag som Nybergs finns en självklar stolthet över att vara med och utveckla Gotland.

Stark organisation fixar stora projekt och bättre lösningar 

En stolthet som också delas av Ahlsell Gotland.

– Vi har ett långt samarbete med Nybergs, säger Jonny Hägg, utesäljare på Ahlsell Gotland. Det gör att vi har en rak och enkel dialog, det är skönt. I ett så här stort projekt blir många från Ahlsell inblandade, från butiken, innesälj, utesälj och inte bara VA utan också bygg. Dessutom har vi också löpande kontakt med specialister från Ahlsell på fastlandet när det gäller specifika lösningar för rör och pumpar. Det känns oerhört bra att ha en så stark organisation i ryggen. Det gör att vi inte bara kan ta oss an så här stora projekt, vi kan också bidra med lösningar som är bättre, både hållbarhetsmässigt och produktionstekniskt.

På bilden till höger: Thomas Olsson, VD på Nybergs Entreprenad AB.

Projekt med större ansvar och transparens mellan alla parter

Projektet var ett så kallat partneringprojekt vilket innebär ett större ansvar och transparens mellan alla ingående parter.

– Vi har ett bra samarbete med Ahlsell oavsett entreprenadform, men här skapar man en helt annan delaktighet. Ahlsell har bidragit med mycket gällande leveranser och lösningar för det som man har levererat, säger Thomas Olsson, VD på Nybergs.

Flexibilitet och gemensamt mål

En av de stora vinsterna med partnering är att skapa flexibilitet i projektet, att alla inblandade jobbar tillsammans mot det gemensamma målet. I detta projekt gav det Ahlsell en rejäl utmaning. Vid ett tillfälle visade det sig att byggprocessen skulle tjäna på att man tidigarelade vissa delar av rörinstallationerna. Och detta krävde förstås att en leverantör av specialtillverkade rör måste tidigarelägga leveransen. Men de sa att det var omöjligt.

– Det innebar ett intensivt arbete och det blev ganska många samtal. Samtidigt är ju en sån här fråga en möjlighet att kunna visa vad vi går för, säger Jonny. Vi lyckades få fram delarna tack vare ett starkt engagemang.

På bilden till vänster: Jonny Hägg, utesäljare Ahlsell Gotland.

"Vi fixar det". Och det gör vi!

Problemet löstes med hjälp av en annan av Ahlsells kunder som hade dessa delar som reserv. Man skulle kunna säga att en nöjd kund hjälpte till att göra en annan nöjd.

– Det finns ett uttryck som jag hör oftare än något annat hos oss på Ahlsell: ”Vi fixar det.” Och det gör vi, säger Jonny med ett leende.

När bräckvattenverket är i full produktion kommer det att leverera upp till 7500 m3 dricksvatten per dygn. Tack vare det kan fler gotlänningar få säkrad tillgång till kommunalt vatten. Nu fortsätter ett intensivt arbete med att bygga ut nätet och säkra distributionen av dricksvatten. Och inte minst viktigt, byggstoppet för södra Gotland kan hävas. På sikt innebär det att inflyttningen ökar, vilket så klart är positivt för tillväxten i regionen.

 

Mer läsning för dig som är intresserad av hur vi jobbar här på Ahlsell

Tjänster Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript