Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Enkel tillgänglighet ger ökad säkerhet

2019-12-13

För de som jobbar på Uddeholm, världsledande tillverkare av verktygsstål, är glödande stål, gnistregn och rakbladsvassa spån en del av vardagen. Med rätt produkt på rätt ställe kan både onödiga säkerhetsrisker och kostnader minskas. Vår lösning blev varuautomater nära arbetsplatserna. Resultat: 25 % minskning av förbrukningsmaterial och bättre anpassad säkerhetsutrustning. Det kallar vi win-win!

När glödande stål, gnistregn och rakbladsvassa spån är en del av vardagen ställs höga krav på den personliga skyddsutrustningen, men också på tillgänglighet. Uddeholm är en stor arbetsplats, och om rätt produkt finns på rätt ställe kan onödiga kostnader och säkerhetsrisker minskas. Kunde vi på Ahlsell hitta en lösning på det? Mia och Peter på Ahlsell i Karlstad föreslog en effektivare förrådshantering med varuautomater nära arbetsplatserna. Vilket gav en minskning på 25 % av förbrukningsmaterial och bättre anpassad säkerhetsutrustning. Dessutom ett fördjupat samarbete mellan Ahlsell och Uddeholm.

Handskar en av de viktigaste skyddsprodukterna

Trots extrema processer och högteknologi ligger dock fortfarande mycket av framgången i händerna på de skickliga järnverksarbetarna. Därför är det logiskt att just handskar är en av de viktigaste skyddsprodukter som Ahlsell levererar.

– Med närmare 1 000 anställda blir handskar en betydande utgift varje år, säger Jessica Lennartsson som är inköpsansvarig på Uddeholm.

– Problemet var att det byggdes upp ekorrlager runt om i verket. För att slippa gå hela vägen till förrådet tog man ut en bunt handskar, och så blev de liggande på arbetsplatsen. Eller så använde man trasiga. Vi hade egentligen ingen riktig koll på den verkliga förbrukningen, fyller Fredrik Hermansson, förrådschef, i.

Varuautomater med förbrukningsvaror på strategiska ställen

Lösningen var att ställa ut varuautomater på strategiska ställen, nära arbetsplatserna. I dessa finns nu de vanligaste förbrukningsvarorna och personliga skyddsutrustningen.

– Tillsammans med Uddeholm var vi ute på arbetsplatserna för att kartlägga var de bästa platserna för automaterna var, och vad det skulle vara i dem, säger Mia Johansson Key Account Manager inom Ahlsells industridivision.

– I processen kunde vi också anpassa utbudet av produkter för att passa bättre till de moment som utfördes på varje arbetsplats, säger Peter Fredriksson, utesäljare på Ahlsell i Karlstad.

På bilderna ovan: Jessica Lennartsson, inköpsansvarig på Uddeholm, Fredrik Hermansson, förrådsansvarig på Uddeholm och Mia Johansson, Key Account Manager inom industridivisionen på Ahlsell.

Med varuautomater optimeras både utbud och tillgänglighet

Nu är varuautomaterna på plats, operatörerna hämtar sin utrustning och sitt material nära sina arbetsplatser. Automaterna skickar en order direkt till Ahlsells centrallager i Hallsberg. Varorna plockas, körs ut till automaterna som också fylls på av Ahlsell. Mia och Peter har kontinuerliga uppföljningar med Uddeholm för att fånga upp speciella önskemål och utveckla logistiken, inte minst med fokus på hållbarhet. Det ger också tillfällen att tillsammans med Ahlsells specialister på t.ex. skyddsutrustning föreslå förbättringar eller byta ut produkter. På så sätt kan man optimera både utbud och tillgänglighet.

Optimerad logistik och ökad säkerhet och effektivitet

Resultatet så här långt är att förbrukningen av artiklar som flyttats till varuautomaterna har minskat med en fjärdedel. Samtidigt har Ahlsell kunnat ta fram produkter som är mer specialiserade för olika delar i tillverkningsprocessen och att de finns tillgängliga för personalen, där de behöver det. Det ökar också säkerheten på arbetsplatsen.

Ahlsell har med detta projekt bidragit till att optimera logistiken och öka effektiviteten för Uddeholm.

Fakta om Uddeholm:

Uddeholms järnverk har funnits sedan 1600-talet och här har man smitt stål i generationer. Men man ska inte låta sig luras av de gamla sotsvärtade byggnaderna, innanför väggarna pågår högteknologiska, och ofta topphemliga, processer för att ta fram verktygsstål med extrem precision. Uddeholm är lite som ett stålets Michelin-krog. Stål med specifika egenskaper framställs ofta direkt på beställning från kunden och exporteras över hela världen. Men till skillnad från restaurangköket kokas stål i 1 000 grader och råvarorna är järn, nickel, beryllium och andra exklusiva metaller.

 

Mer läsning om varuautomater, flexibla förrådslösningar och andra tjänster

Förrådslösningar
Tjänster och utbildningar

 

Mer läsning för dig som är intresserad av hur vi jobbar här på Ahlsell

Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.