Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Högbergs Rör väljer prefab till installationerna i Citygate

2021-06-03

Med 36 våningar och 144 meters höjd blir Citygate det högsta kontorshuset i Norden och Göteborgs nya landmärke. Huset byggs av Skanska och en av underleverantörerna är Högbergs Rör som i rask takt jobbar sig uppåt i huset. Bland annat installerar man ett prefabricerat rörsystem för kyla från PrePipe Construction AB, som är en del av Ahlsell.

Högbergs Rör är ett av Borås äldsta företag i VVS- och badrumsbranschen med drygt 60 medarbetare. Verksamheten, som firar 100-årsjubileum 2022, har en stor bredd och inriktar sig främst på entreprenader, VVS-installationer, reparationer och badrumsrenoveringar.

Stor tidsbesparing med prefabricerat rörsystem

Sedan slutet av november 2020 är tio av företagets medarbetare fullt sysselsatta med VS-installationerna i det nya kontorshuset Citygate. Till installationen av kyla har man beställt 806 meter rostfria prefabricerade rör från PrePipe som är ett helägt dotterbolag till Ahlsell. Max Kjellsson är projektledare på Högbergs Rör och lyfter två anledningar bakom valet av ett prefabricerat rörsystem.

– Det är dels en resursfråga eftersom det prefabricerade systemet innebär att vi inte behöver ha svetskunniga medarbetare på plats i Citygate. Heta arbeten innebär en brandrisk och svetsning kan även medföra risker för våra medarbetare, vilket gör det till en arbetsmiljöfråga. Men det som främst gjorde att valet föll på prefab är att det sparar tid då slutmontaget går betydligt mycket snabbare.

På bilden ovan till höger: Max Kjellson, projektledare på Högbergs Rör.

De skräddarsydda rörsystemen är som ett pussel, fast enklare

Alla rörsystem som tillverkas av PrePipe är skräddarsydda efter respektive uppdragsgivares önskemål vilket gör att inget projekt är det andra likt. Ena dagen kan det handla om att göra en lösning till ett kontorshus, andra dagen om ett stort system till ett tunnelbygge. PrePipe utgår alltid från en ritning och mäter upp hur mycket rör, kopplingar och rördelar som krävs i varje projekt. Därefter görs skärlistor där det bestäms var rören ska kapas och var uttag ska göras. Rören numreras sedan för att kunna monteras på ett enkelt och smidigt sätt. Detaljer monteras i verkstaden och rören placeras i rätt ordning i lagom stora buntar. Installatören kan sedan sätta upp rören enligt ritning och skärlistor. Det fungerar lite som ett pussel, fast enklare eftersom alla delar är numrerade.

– Systemet innebär att vi redan gjort det mesta av jobbet i vår verkstad som installatören annars hade behövt göra ute på byggarbetsplatsen. Det ger en enorm besparing tidsmässigt och gör att projekten kan färdigställas både snabbare och till en lägre kostnad, säger Jörgen Nilsson på PrePipe.

Materialet våningspackas för att underlätta montaget

En av utmaningarna vid byggnationen av Citygate är att utrymmet på byggarbetsplatsen är begränsat och att det saknas uppläggningsytor. Skanska har därför upprättat ett bygglogistikcentrum i form av en hub på Hisingen där materialet mellanlagras. Efter transport till byggarbetsplatsen görs inbärning kvällar och nätter av en inbärningspatrull från ett tjänsteföretag.

– PrePipe våningspackar materialet och märker upp bunten/pallen med våningsplan och schaktnummer. Allt för att underlätta montaget. Rören kommer numrerade ihop med en skärlista som gör det lätt för montörerna att få dem i rätt ordning. Vi får bra support från PrePipe som alltid finns tillhands om det dyker upp frågor eller funderingar under arbetets gång, avslutar Max Kjellsson.

 

Fakta – 5 fördelar med prefabricerade rörsystem

  • Kunddesignade rörsystem
  • Alltid garanterad kvalitet
  • Tids- och kostnadseffektivt
  • Mindre materialspill
  • Miljöanpassade installationer

 

För dig som gillade artikeln

VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript