Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Förångare från Ahlsell kyler mat från Medelhavet

2021-03-05

I Tumba, söder om Stockholm, bygger livsmedelsföretaget Bosphorus för framtiden genom att investera i en ny avancerad anläggning för produktion av färdigmat. Fokus ligger på energibesparing, god arbetsmiljö och hög livsmedelssäkerhet. Här spelar förångarna som vi på Ahlsell levererat till det nya kyllagret en avgörande roll.

Nu satsar Bosphorus för framtiden genom att investera i en ny avancerad anläggning för livsmedelsproduktion med fokus på energibesparing, god arbetsmiljö och hög livsmedelssäkerhet. Byggnaden, som kommer att omfatta cirka 5 700 kvadratmeter, ligger i Tumba söder om Stockholm och ska stå klar under våren 2021.

Det är Instalcoföretaget Timab som ansvarar för de kyltekniska installationerna i samarbete med oss på Ahlsell som levererat 44 stycken förångare från Güntner med tillhörande kringutrustning.

- Timab är en av våra större kunder och vi fick en förfrågan från dem redan 2018. Sedan har förutsättningarna ändrats under resans gång innan vi till sist fattade beslut om att använda Güntners förångare. Det är ett välrenommerat varumärke som borgar för hög kvalitet till bra pris, säger Mikael Davidsson som är specialistsäljare kyla på Ahlsell.

En stor livsmedelsanläggning med olika krav på kyla

Förångarna är HACCP-certifierade. Det är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar de risker som kan utgöra ett hot i livsmedelsproduktionen.

- Det är en väldigt stor anläggning som byggs med gigantiska rum som ska kylas. Temperaturkraven skiljer sig dessutom mellan rummen beroende på om de ska användas som lager eller till paketering och vad som ska förvaras i dem. Totalt är det 13 kylrum och 2 frysrum som vi nu förser med förångare, säger Göran Johansson, teknisk chef och projektledare på Timab.

Smidiga leveranser

Leveransen av förångare gick med långtradare från Tyskland och anlände till Tumba i mitten av december. Det var en av Güntners största leveranser under 2020 och med tanke på att de har kunder över hela Europa säger det en hel del om projektets storlek. Timab har också beställt expansionsventiler, kylrör och kylisolering från oss på Ahlsell och även för dem tillhör projektet ett av de större.

- Vår ledande montör på byggarbetsplatsen gör majoriteten av sina löpande beställningar från Ahlsell via webbutiken. Det är enkelt och smidigt och vi är särskilt nöjda med att få kylrören i koppar levererade i takt med att de ska monteras. Det är stöldbegärligt material som vi inte vill ha liggande på byggarbetsplatsen, säger Göran Johansson.

Företaget Bosphorus är något av pionjärer i Sverige inom kyld färdiglagad medelhavsmat. Verksamheten startade med catering i liten skala för 20 år sedan och redan då låg fokus på att laga moderna rätter baserade på mångtusenåriga recept från östra Medelhavet. I dag hittar du Bosphorus färdigpackade rätter i disken hos matvaruaffärer över hela Sverige.

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript