Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Energieffektiv kyla lönar sig i längden

2021-03-05

I Gävle har man insett fördelarna med klimatsmart fjärrkyla. Här går energibolaget Gävle Energis satsningar hand i hand med kommunens miljöstrategiska program att bli klimatneutrala till år 2050. Vi på Ahlsell har varit med på resan och de tre energieffektiva Turbocor-maskinerna från Clint på sammanlagt 7,1 MW håller vad de lovar – både när det gäller funktionalitet och effektivitet.

Redan i september 2013 påbörjade Gävle Energi arbetet med att förse staden med klimatsmart fjärrkyla. De första kunderna anslöt sig till fjärrkylanätverket sommaren 2015 och bara något år senare behövde man utöka effekten på kylproduktionsanläggningen Bore som förser stadsnätet med kyla.

Samarbete gav förslag på energieffektiva maskiner

Eftersom Gävle Energi är ett kommunalt bolag inleddes en upphandling där förfrågan gick ut till flera olika entreprenörer. Valet föll på Huurre som i samarbete med oss på Ahlsell tog fram förslag på energieffektiva maskiner, både till kylproduktionsanläggningen Bore och till Gävle sjukhus där en gammal luftkyld anläggning behövde bytas ut.

- I vårt förfrågningsunderlag hade vi angett att vi skulle prioritera den mest energieffektiva maskinen. Turbocor-maskinerna som föreslogs låg visserligen lite högre i pris, men hade å andra sidan den bästa verkningsgraden. Att lagren hänger i magnetfält minskar friktionen i kompressorerna vilket i sin tur påverkar verkningsgraden i positiv riktning, säger Hans Eriksson som är driftansvarig för fjärrkyla på Gävle Energi.

Intresset för fjärrkyla ökar

Eftersom stadsnätet i Gävle hela tiden byggs ut och nya kunder tillkommer är det svårt att ta fram exakta siffror på vilka besparingar som gjorts sedan installationen 2016. Säkert är att de dyrare, men mer energieffektiva maskinerna har kunnat räknas hem under de snart fem år som de varit i drift.

- Energieffektivitet är förstås otroligt viktigt, inte minst när elpriserna är höga. Det gör att intresset för turbocor-maskiner har ökat, jämfört med andra typer av kompressorer, säger Tony Benfari, specialistsäljare på Ahlsell.

Stadsnätet i Gävle växer och nu tittar Gävle Energi på möjligheten att bygga ut anläggningen i kylproduktionsanläggningen Bore från dagens 6,1 MW till maxgränsen på 10 MW.

- Det är helt klart ett stort intresse för fjärrkyla. Våra nuvarande kunder har insett att det är en fördelaktig affär att låta oss äga maskinerna och förse dem med behaglig och klimatsmart fjärrkyla, avslutar Hans Eriksson.

Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript