Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

5G – den fjärde industriella revolutionen

2019-06-27

Tidigare har man haft tre revolutioner kopplade till industrin: ånga, elektricitet och datorn. Nu menar flera av världens ledande aktörer att den fjärde är på ingång: 5G. Det kommer inte bara handla om snabba nedladdning- och uppkopplingshastigheter, utan även om logistiken kring alla installationsprojekt som följd av det.

– När 4G kom kunde man märka en viss skillnad i hastigheten när man surfade på sin smartphone. Men 5G kommer vara helt annorlunda – det kommer att förändra världen och det kommer vara mycket industriellt arbete. Saker som självkörande bilar, smart cities och mycket annat kommer kräva 5G, berättar Peter Schulte, segmentschef inom infrastruktur på Ahlsell.

Stor skillnad från 4G

5G handlar inte bara om hastighet (även om det gör så att lagg och buffer vid exempelvis en uppspelning av en film på Netflix kommer vara icke-existerande), utan handlar också om fördröjningen från de antenner som skickar ut signaler till mottagaren. Om mottagaren är en självkörande bil som får en signal om att den ska svänga är det av största vikt att detta sker utan någon fördröjning.

– Om bilen får en signal att den ska bromsa eller svänga, men fördröjningen tar någon hundradels sekund så kan konsekvensen bli direkt förödande. Därför är 5G optimalt – det är blixtsnabbt och kan hantera otroligt många användare i samma område utan att kvaliteten försämras, förklarar Peter Schulte.

Mycket arbete krävs

5G-nätverkets räckvidd kommer inte vara lika långt som för 4G. Det kommer därför krävas många antenner, mycket material och följaktligen ett stort arbete för att få upp allting. När det ska byggas kommer Ahlsell finnas där för att hjälpa till med kunskap, material och leveranser, allt från fibermaterial till strömförsörjning. Listan av vad Ahlsell kan erbjuda när marknaden drar igång år 2020 är lång. Med stor erfarenhet och ett brett sortiment är vi väl förberedda.

På bilden till vänster: Peter Schulte, segmentschef inom infrastruktur på Ahlsell.

– Det är ingen annan som har ett så brett sortiment som vi på Ahlsell har. Vi erbjuder passivt material i form av fiber, kanalisation och installationsmaterial men även personlig skyddsutrustning och dylikt till de som ska arbeta med installationerna. Dessutom har vi en logistik i världsklass. Du kan beställa allt som behövs och få det levererat påföljande morgon. Vi är även väldigt duktiga på att arbeta med projektleveranser och kan erbjuda material från många olika aktörer.

Vi kan därmed se till att allt sampaketeras och skickas ut. Vi har över hundra butiker runtom Sverige, så vi finns så gott som överallt, säger Peter Schulte.

Stor skillnad från 4G

När den femte generationens mobilnät lanseras blir det med andra ord inte en ensam plattform för kommunikation. Peter Schulte berättar mer konkret att städerna och deras stadsnät kommer integreras med 5G-nätet, något som i sin tur korrelerar väl med uppsatta nationella och internationella mål för hållbara städer.

– För att ett samhälle ska bli "smart" krävs en plattform som klarar av den kommunikationen. Hållbar utveckling är en viktig fråga för oss, visionen för vårt hållbarhetsarbete är att vara branschledande på den nordiska marknaden.

Stark logistik- och teknikpartner

Att lansera 5G kommer dock inte ske över en natt, och kommer enligt Peter Schulte att innebära ett mycket omfattande byggnation i infrastrukturen med förtätning av antenner. Vi har hög kompetens inom området och erfarenheter som sträcker sig mer än 140 år bakåt i tiden.

– När 5G träder fram är vi säkra på att just erfarenhet och kompetens kommer göra oss till en av de bästa leverantörerna – Ahlsell har bredden och kompetensen vi gör det enklare att vara proffs, säger Peter Schulte och fortsätter:

– Dessutom har vi en logistik i världsklass. Kunderna kan beställa allt som behövs och få det levererat påföljande morgon. Vi har över hundra butiker runtom Sverige, så vi finns så gott som överallt och vi är väl förberedda för 5G.

 

Mer läsning för dig som är intresserad av 5G

5G – den fjärde industriella revolutionen
Klättrande montörer utan tid för strul

 

EL

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript