Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ska du bygga altan?

Har du fått i uppdrag att bygga en altan? Vi på Ahlsell guidar dig till rätt bland husgrunder, planering, materialval och verktyg för när det är dags att bygga altan, uterum och uteplats!

Vi vill göra det enkelt för dig att hitta det du behöver för att bygga altan, uterum och uteplats. Därför har vi samlat allt du behöver på en och samma sida. Här hittar du verktygen som behövs, smidiga tillbehör och virken som passar för just ditt bygge.


1. Sätta grunden

För att altanen eller uteplatsen ska få en så lång livslängd som möjligt och bra hållbarhet är det viktigt med en ordentlig grund som är välplanerad.

De vanligaste typerna av grund

Det allra vanligaste att bygga altan på är betongplintar eftersom det passar oavsett vilken typ av mark du ska bygga på - det viktiga är bara att plinten når ett fast underlag.

Grus och sten

Består din grund exempelvis av grus och sten behöver du ett djup på 50-70 cm, dock har de allra flesta färdiga plintarna har det måttet. Glöm inte att väga av plintarna när de är på plats, exempel med ett långt vattenpass. För att undvika att fukt trycker in i bärlinorna så sätt en bit syllpapp mellan plinten och bärlinan. Samma sak om du bygger direkt mot markplattor eller berg.

Jord och växter

Ska altanen byggas där det finns jord och grönska är det viktigt att lägga ut en markduk som förhindrar att fukt tränger upp från marken. Vi vill ju inte ha växter som smyger sig upp genom altanen! Lägg grus eller stora stenar ovanpå markduken för att hålla den på plats och se till att växtligheten inte gottar sig i solstrålarna.

Murblock eller plattor

Ska du bygga en låg eller ganska stor kan du använda dig av plattor eller murblock - detta fungerar dock bäst om du har jämna markförhållanden och marken har satt sig ordentligt. Då placeras altanens ramverk direkt på murblock eller plattor.

Markskruvar

Markskruvar är stora jordankare som du skruvar ner i marken. Är dina markförhållanden nyschaktad berg eller jord är dessa dock inte att rekommendera.

2. Materialval

Altaner och uteplatser utsätts för stora påfrestningar som temperaturskillnader, fukt och belastning. Därför är det viktigt att välja rätt material till din altan.

Vi rekommenderar att välja tryckimpregnerat trä i någon av skyddsklasserna NTR/A och NTR/AB.

Välj NTR/A till:

  • Trä i kontakt med mark
  • Trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas.
  • Trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö.

Välj NTR/AB till:

  • Oskyddat trä ovan mark.

3. Välj rätt verktyg

För att bygga altan krävs rätt verktyg. Skruvdragare, kap- och gersåg och lasermätare fyller de viktigaste rollerna för att bygga altan. Vi på Ahlsell erbjuder flera olika varianter och varumärken av handverktyg för att underlätta ditt arbete.

Tips på produkter


Mer för dig som bygger

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript