Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi levererar när Stockholms framtida avloppsrening byggs

2021-02-22

Det råder en febril aktivitet i Henriksdals reningsverk som just nu byggs om och uppgraderas med ny teknik. Jättelika bergutrymmen har sprängts ut i Henriksdalsberget för att bland annat ge plats för en ny slambehandlingsanläggning. Entreprenören YIT samarbetar med oss på Ahlsell kring både produkter och kompetens i det gigantiska projektet.

Entreprenören YIT är bland annat specialister på att bygga underjordiska anläggningar för specialändamål. På uppdrag av Stockholm Vatten och Avfall är man nu delaktig i uppgraderingen av Henriksdals reningsverk. I den första delen av projektet kommer utrymmen att inredas för teknisk utrustning. Ett arbete som till stor del består av betong- och murningsarbeten. Utöver det tillkommer även en rad andra arbetsmoment såsom stålmontage och markarbeten. Uppe på Henriksdalsberget ska projektet även renovera och bygga om två rötkammare, två slamtankar och uppföra en tillhörande byggnad.

Rätt material i rätt tid till rätt lossningsplats

Den största delen av projektet omfattar reningsverkets slamhantering som innebär att sex stora torrslamsilos på cirka 260 kubikmeter styck ska byggas i ett bergschakt. Dessutom ska betongarbeten genomföras i två stora bergrum för en framtida slamförtjockaranläggning.

– Vi på Ahlsell är YIT:s huvudleverantör inom betongkomplement och levererar cirka 75 procent av allt material till projektet som är uppdelat i sju olika huvuddelar. Gjutningsarbetena avlöser varandra, vilket kräver ett ständigt flöde av rätt material som levereras i rätt tid och till rätt lossningsplats, säger Mathias Elofsson som är Ahlsells specialistsäljare inom betongkomplement.

Gjutningar av konstruktioner nere i berget pågår för fullt, 30 meter under jord. Den största utmaningen är att projektet pågår samtidigt som verket är i full drift. Det ställer krav på att samordningen fungerar mellan entreprenör, beställare och leverantör.

– Vi gör beställningar från Ahlsell minst tre gånger i veckan. Leveranserna fungerar alltid mycket bra och handlar det om lagerlagda standardprodukter så har vi dem dagen efter beställning. När vi har speciella önskemål kring leveranserna, till exempel var på området materialet ska lossas, så löser man det utan problem.

På bilden ovan till vänster: Hamed Aghajani, blockchef betong på YIT.

Produkter och tjänster som förenklar vardagen

Hamed Aghajani menar att det skapar en trygghet att kunna diskutera med någon som har egen erfarenhet från branschen och kan rekommendera rätt produkter. Därför uppskattar han den personliga kontakten med Ahlsells specialistsäljare inom betongkomplement som han tycker fungerar mer som rådgivare och konsulter än renodlade säljare.

– Ahlsells breda, och i många fall unika produktutbud, är en förutsättning för att vi ska kunna göra vårt jobb. Dessutom får vi hjälp med de skräddarsydda lösningar som många gånger krävs i ett komplicerat projekt som detta. Specialistsäljarna är insatta, de vet exakt vad vi behöver och kommer alltid med relevanta förslag. För en tid sedan fick jag till exempel tips om en betongdator som på ett väldigt smidigt sätt hjälper oss att mäta hållfastheten i betongen. Det är ett bra exempel på en produkt som verkligen förenklar vardagen för mig och mina kollegor.

Utöver lagerlagda produkter, köper YIT även sådant som behöver specialtillverkas. Ett exempel är de avstängare som används för att stänga gjutskarvar. De tillverkas på beställning av oss i Hallsberg helt enligt de dimensioner som YIT önskar.

– Det är riktigt roligt att vi kan bidra till att YIT lyckas i arbetet med att uppdatera Henriksdals reningsverk. I detta projekt är jag särskilt stolt över att vi inom Betongkomplement också visar hur vi kan leverera unika kundanpassade lösningar. Det ställer stora krav på våra specialistsäljare och vi arbetar dagligen för att bli ännu skarpare och överträffa kundernas förväntningar, säger Julia Fredäng, marknadschef Betongkomplement på Ahlsell.

Ett av Europas största avloppsreningsverk

Med sina 300 000 kvadratmeter och cirka 18 kilometer tunnlar är Henriksdals avloppsreningsverk i Stockholm ett av Europas största som ligger insprängt i berg. Verket färdigställdes 1941 och har sedan dess byggts ut i flera omgångar. Nu är det dags igen och inom ramen för projektet Stockholms framtida avloppsrening byggs reningsverket ut och uppgraderas med ny, modern teknik. Allt för att klara Stockholms snabba befolkningsökning och kravet på att större mängder avloppsvatten ska kunna renas på ett bättre och mer hållbart sätt.

Bygg

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript