Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi krokar arm med ABB för ett mer hållbart samhälle

2022-04-21

För att driva hållbar utveckling framåt krävs både samverkan och innovationer. Tillsammans med ABB samarbetar vi i flera viktiga hållbarhetsfrågor och när vi nu elektrifierar godstransporter så spelar ABB:s högeffektsladdare en viktig roll.

Vi på Ahlsell har åtagit oss att ställa om vår svenska fordonsflotta till mer hållbara transportsätt, och ABB underlättar övergången genom att leverera en högeffektsladdare till ett pilotprojekt för elfordon.

Elektrifierade transporter bidrar till att minska klimatavtrycket

En tung lastbil kör mellan centrallagret i Hallsberg och hubben i Mariestad, och beräknas köra 5000 mil per år och minska koldioxidutsläppen med 40 ton per år. År 2045 är målsättningen att hela Ahlsells verksamhet ska vara fossilfri.

– Elektrifierade transporter är viktiga för att vi ska nå vårt mål att bli fossilfria. För oss är det viktigt att göra konkreta test i verkligheten, och försöket i Hallsberg fungerar bra, säger Gunilla Sandström, miljö- och hållbarhetschef Ahlsell.

Godstransporter står för nära hälften av vår klimatpåverkan och arbetet med att minska klimatavtrycket pågår på flera fronter: vissa slingor trafikeras med eldistributionsbil, på andra har man bytt till HVO-bränsle och i någon stad används cykelbud.

– För storskalig elektrifiering krävs mycket arbete med elnäten. Inom det området har vi ett starkt samarbete och många gemensamma affärer med ABB, framför allt med deras enhet som tillverkar kabelskåp och fördelningscentraler, säger Peter Schulte, segmentschef för elnät och telecom på Ahlsell.

Brett hållbarhetsarbete länkar företagen samman

Elektrifieringen är viktig i klimatomställningen, men vårt hållbarhetsarbete är större än så. Det handlar om ett brett åtagande med fokus på minskad miljöpåverkan, ansvarsfulla inköp, hälsa och säkerhet samt innovation och samarbete. Just samarbete med andra företag är en förutsättning för att lyckas, och tillsammans med ABB för vi diskussioner om allt från förpackningsstorlekar till hur vi underlättar för kunderna att göra mer hållbara val.

– Det går inte att skapa lösningarna på egen hand; vi måste kroka arm och göra det tillsammans. På våra möten har vi bland annat tittat på material, emballage, paketering och optimerad logistik. Och på mjukvarusidan händer det mycket med smarta digitala lösningar som kommer att bli viktiga i vårt framtida arbete, säger Joakim Vilhelmsson, ansvarig för grossistkanalen på ABB Electrification.

Gemensamma konkreta lösningar driver hållbarhetsarbetet

De konkreta lösningar som vi på Ahlsell och ABB kan ta fram gemensamt är betydelsefulla för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Men för ett långsiktigt framgångsrikt hållbarhetsarbete måste man också lyfta blicken.

– Just nu skrapar vi bara på ytan med hållbarhet - det är ett så mycket större arbete än så här som kommer att påverka framtida lagstiftning, affärsmodeller och finansiella nyckeltal. Jag tror att vi som företag har en mycket viktig roll att fylla och för att verkligen kunna bidra till omställningen måste vi forma ett lag med en gemensam målbild. Ahlsell, ABB och andra företag behöver vara bäst i klassen och vi måste göra det här tillsammans, säger Gunilla Sandström.

 

Mer om hur vi jobbar med hållbarhet och transporter

Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript