Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Töreboda pastorat satsar på gröna trädgårdsmaskiner

2021-06-03

Töreboda pastorat i Västergötland är en del av Skara stift med fyra församlingar vackert belägna mellan Vänern och Vättern. Precis som i hela Svenska kyrkan genomsyras verksamheten av ett systematiskt hållbarhetsarbete. Det innebär bland annat att kyrkogårdsförvaltningen i Töreboda har gått över till batteridrivna maskiner och verktyg från Ego i arbetet med pastoratets grönytor.

På kyrkogårdsförvaltningen i Töreboda pastorat arbetar ett 20-tal kyrkogårdsarbetare. Under sommarmånaderna förstärks arbetslaget av säsongsarbetare då behovet av utomhusskötsel ökar. Två av de fasta medarbetarna är Urban Hermansson och Anders Carlén. I deras ansvarsområde ingår att hålla kyrkogårdarna i gott skick och se till att de är de fridfulla, välskötta, vackra och rofyllda platser som besökarna förväntar sig. 
 
- Det jag uppskattar mest är att få tillbringa dagarna ute i det fria med arbetsuppgifter som varierar från dag till dag och över hela året, säger Urban Hermansson som efter 26 år fortfarande trivs i rollen som kyrkogårdsarbetare.

Ett led i Svenska kyrkans hållbarhetsarbete

Under de senaste åren har Töreboda pastorat valt att successivt byta ut sina bensindrivna trädgårdsmaskiner och verktyg mot nya med batteridrift. Initiativet är ett led i Svenska kyrkans övergripande hållbarhetsarbete som bland annat innebär att ställa om till fossilfritt. Det som började med några gräsklippare och enklare maskiner har nu kompletterats med ännu fler gräsklippare i olika bredder, lövblåsar, häcksaxar, trimmers och multiverktyg. De nya maskinerna kommer från varumärket Ego och är upphandlade i samarbete med Ahlsell som Svenska kyrkan har avtal med. 
 
- Innan det senaste större inköpet fyllde Ego sin demobil med testmaskiner och följde med till Töreboda. Det gav medarbetarna i pastoratet en chans att prova maskiner och verktyg och skapa sig en uppfattning om deras prestanda och hur de är att arbeta med, berättar Joakim Forsberg som är utesäljare Fastighet på Ahlsell.
 

Bättre arbetsmiljö med batteridrivet

Kristian Kling är chef för kyrkogårdsförvaltningen i Töreboda. Han menar att det finns flera anledningar till att pastoratet har satsat på batteridrivna maskiner och verktyg.
 
- Svenska kyrkans övergripande miljötänk är självklart viktigt, men vi har också tittat på arbetsmiljöaspekten. Ego-maskinerna väger mindre och startas med en enkel knapptryckning. Våra medarbetare slipper andas in en massa avgaser och med nästan inga vibrationer är de väldigt bekväma att använda. Att både maskiner och verktyg är betydligt mer tystgående än sina bensindrivna föregångare är en fördel på våra kyrkogårdar där besökarna vill ha lugn och ro, säger Kristian Kling.
 
Utvecklingen har gått framåt i snabb takt och under varumärket Ego finns i dag fullvärdiga ersättare till traditionella maskiner och verktyg med bensinmotor. De drivs av branschens första 56V laddbara lithium-ion batteri vilket ger den kraft som krävs för att passa professionella aktörer inom park och trädgård. Laddsystemet är effektivt och det tar bara 30 minuter att ladda upp ett tomt 4.0Ah batteri med hjälp av snabbladdare.
 
- När det gäller de handhållna verktygen så är batteridrift framtiden. De har utvecklats väldigt bra under de senaste åren och kan ersätta det mesta som går med flytande bränsle. Min personliga favorit är trimmern som är lätt och behändig och genererar väldigt lite vibrationer, säger Anders Carlén.

Nära till serviceverkstad och reservdelslager 

Även om maskinerna från Ego är robusta och slitstarka, händer det att de behöver service eller reparation för en fortsatt hög prestanda och utökad livslängd. Då är det en stor fördel att serviceverkstaden ligger i Karlstad och har ett i det närmaste komplett reservdelslager. Det gör att både service och eventuella reparationer kan skötas fort och smidigt. 
 
- Vi är lite av pionjärer här i Töreboda när det kommer till att använda maskiner med batteridrift i den utsträckning som vi gör. Pastoratet ligger i framkant och vår satsning uppskattas av oss, miljön och de människor som finns i vår närhet när vi är igång och jobbar, avslutar Urban Hermansson. 
 
 

För dig som gillade artikeln

Fastighet Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript