Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Smartare vattenmätning med IoT

2021-10-07

Internet of Things, IoT, öppnar upp för nya lösningar som både förändrar och förenklar vår vardag. Ett exempel är vattenmätning där vi på Ahlsell inlett ett samarbete med Ambiductor som är specialister på smarta mätare och uppkopplade sensorer.

Genom IoT kan tusentals produkter enkelt kopplas upp mot internet och i dag har över 100 kommuner redan helt eller delvis täckning med till exempel LoRa. Det är en patenterad trådlös digital dataöverföringsteknik som vuxit och fått spridning över hela världen och är en hårdvaru- och fabriksoberoende standard. LoRa används för att bygga trådlösa nät på licensfria frekvenser över större ytor och gör det möjligt att överföra data över långa sträckor. Fokus är låg energiförbrukning, lång räckvidd och låg felfrekvens i dataöverföringen.

Nya möjligheter med öppna system

Ambiductor är specialister på smarta mätare och uppkopplade sensorer och tog redan 2016 fram ett modernare mätinsamlingssystem än vad som då fanns tillgängligt. I dag tillverkar man bland annat uppkopplade vattenmätare som hjälper användarna att fatta korrekta beslut och ge bättre service, bland annat genom tydliga debiteringsunderlag och övervakning.

– Tidigare använde branschen fabrikatsberoende kommunikation kring mätinsamling. Eftersom vi ville jobba med öppna system började vi tänka i helt andra banor. Arbetet ledde fram till att Ambiductor som första leverantör i Europa kunde erbjuda LoRa till debiteringsgodkända mätare, berättar Karl-Johan Hultman som är vd på Ambiductor.

Framtidens mätinsamling är redan här

I en av de städer som insett fördelarna med uppkopplad mätinsamling används Ambiductors vattenmätare tillsammans med regnsensorer, väderstationer, badtemperaturbojar och tryckgivare. Här ingår alla delar i samma system för mätinsamling där vattenmätarna bland annat är placerade i bostäder, fontäner och mätarbrunnar för att samla in underlag för debitering, statistik och analys. Även slutkonsumenter har stor nytta av de smarta vattenmätarna som exempelvis kan upptäcka ett läckage, brustet rör eller baklängesflöde. Genom att åtgärda ett läckage sänker man sina kostnader och minimerar risken för vattenskador.

– Ahlsell har en lokalt förankrad organisation med butiker och specialistsäljare som hjälper fastighetsägare och installatörer att digitalisera. Det skapar ännu större möjligheter till lokala samarbeten och att på en bred front utveckla ”den smarta staden”, säger Karl-Johan Hultman, vd Ambiductor.

Ett bredare erbjudande kring IoT

Vi går mot en framtid där fler och fler saker i vår vardag kommer att vara uppkopplade. Det kommer att förändra våra arbetssätt inom många områden och förhoppningsvis effektivisera verksamheter.

– Vi vill vara snabba på bollen och hänga med i utvecklingen. När det gäller IoT så är Ambiductor en spännande aktör som kan tekniken och erbjuder intressanta lösningar. Vårt samarbete bidrar till att vi kan bredda erbjudandet kring IoT inom många av våra segment, säger Cecilia Harell, produktchef armatur och sprinkler på Ahlsell.

LoRa-uppkopplade vattenmätare är en av de produkter från Ambiductor som du hittar i vårt sortiment är. Successivt kommer ännu fler att läggas upp som lagervaror.

 

Fakta – Internet of Things, IoT

IoT är ett samlingsbegrepp för den tekniska och digitala utvecklingen som innebär att maskiner, fordon och andra saker får sensorer. Det gör att de kan kommunicera med varandra, dela data och uppfatta omvärlden omkring sig. Detta kommer i sin tur att leda till stora kostnadsbesparingar samt nya smarta tjänster och varor.
Källa: Forskningsprogrammet Internet of Things Sverige

 

Mer om hur vi kan hjälpa dig med IoT-lösningar

EL VA & Mark VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript