Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Tillsammans med ServaNet gör vi Sundsvall smartare med IoT

2020-11-30

Visste du att så mycket som fem miljoner nya saker varje dag ansluts till internet? Det är en hisnande siffra, men faktum är att alla dessa uppkopplade saker förändrar vår vardag och bidrar till nya, smarta lösningar. I Sundsvall ligger man långt framme när det gäller Internet of Things, IoT, och har redan tagit fram flera lösningar för ett smartare samhälle.

ServaNet är Sveriges till ytan största kommunala stadsnät som levererar fibernät till Sundsvall och ytterligare fem kommuner i Norrlands inland. I takt med att samhällets behov av mättjänster och datainsamling ökar, har ServaNet även byggt upp ett strömsnålt och trådlöst sensornätverk, LP-WAN (Low-Power Wide-Area Network). Det är en teknik som öppnar upp för kostnadseffektiv insamling av data med lättmonterade sensorer.
 
- LP-WAN är ett radiobaserat nätverk med låg frekvens som kan hantera modern datainsamling. Nätet har en lång räckvidd och den låga dataöverföringen gör att det går att använda batteridrivna sensorer med lång hållbarhet, säger Lars-Olof Persson, platschef på ServaNet.

En stark leverantör inom IoT

ServaNet har tidigare samarbetat med oss på Ahlsell när det gäller fibernät. Nu kommer vi på Ahlsell in i bilden som en stark leverantör inom IoT där man redan ligger i framkant med både de rätta lösningarna och den rätta kompetensen. En spännande leverantör är Sensative som utvecklat och lanserat en serie diskreta och underhållsfria sensorer som är enkla att installera. Sensorerna kan mäta temperatur, fuktighet, ljus, närvaro och förflyttning. De kommunicerar trådlöst och har en batteritid på upp till 10 år.
 
- Infrastrukturen är på plats i fyra kommuner och Ahlsell har redan börjat lägga upp produkter i sin webbutik för att göra dem tillgängliga. Vi har också diskuterat olika testcase för att sprida kunskap på marknaden och presentera nyttan med tekniken och vad man kan få ut av sensorerna, säger Lars-Olof Persson.

Smartare, effektivare och mer hållbart resursanvändande 

Redan i vintras monterades de första sensorerna för att mäta vattentemperaturen i två sjöar. Nu till vintern kommer vi på Ahlsell att leverera sensorer som ska mäta temperaturen i kommunens skidspår. Informationen visualiseras på flera ställen, bland annat på Sundsvalls kommuns webbplats. Det finns också andra typer av sensorer som till exempel kan användas för att ge information om när det behöver skottas eller när soptunnor behöver tömmas. Det är information som gör det enklare att planera, ruttoptimera och använda sina resurser på ett smartare, effektivare och mer hållbart sätt. 
 
- Från Ahlsells sida tror vi stenhårt på IoT och vill vara med från början nu när marknaden ligger och bubblar. Att få tillgång till detaljerad information innebär att verksamheter kan effektiviseras och förbättras och gör det enklare att ta snabbare och mer exakta beslut, säger Johan Wåhlén som är KAM och ansvarar för det nya affärsområdet Telecom/IoT.

Partnerskap och samarbeten som alla vinner på

Vi på Ahlsell arbetar just nu för att ta fram ett startkit där Sensative står för hårdvaran i form av sensorerna och ServaNet för uppkopplingen. Allt för att kunna erbjuda marknaden en attraktiv och lättillgänglig lösning som gör det snabbt och enkelt att gå från beslut till installation. 
 
- Ahlsell är snabba och lyhörda när det gäller samhällets behov av produkter och leveranser. Ställer vi en fråga kring ny teknik så scannar de marknaden och ser om de kan ta in det i sitt sortiment. De är framtidsorienterade och villiga att tillgodose våra behov, men framför allt är de duktiga på partnerskap och att hitta samarbeten som alla vinner på. Vi ser Ahlsell som en viktig nyckelspelare i utbyggnaden av det smarta samhället, avslutar Lars-Olof Persson.

Fakta – Internet of Things, IoT

IoT är ett samlingsbegrepp för den tekniska och digitala utvecklingen som innebär att maskiner, fordon och andra saker får sensorer. Det gör att de kan kommunicera med varandra, dela data och uppfatta omvärlden omkring sig. Detta kommer i sin tur att leda till stora kostnadsbesparingar samt nya smarta tjänster och varor.
 
Källa: Forskningsprogrammet Internet of Things Sverige
EL Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.