Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Silver Weibull Production har koll på kemikalierna

2021-10-07

Silver Weibull Production AB i Hässleholm är ett av många företag som upptäckt fördelarna med vår tjänst Kemikaliehantering. Ahlsellversionen av det smarta kemikaliehanteringssystemet Intersolia iChemistry GO gör det lätt att hålla koll på företagets kemiska produkter, vilket i sin tur underlättar arbetet med att skapa en säkrare arbetsplats och leva upp till lagkrav och regler.

Silver Weibull Production är en mekanisk verkstad i Hässleholm som är specialiserad på produktion av komponenter till moderbolaget Silver Weibull Sweden. Det är ett anrikt bolag som tillverkar utrustning till sockerindustrin och utför legoarbeten till ett stort antal andra kunder.

– Ahlsell är en av våra större leverantörer som bland annat förser oss med alla fästelement som behövs i vår produktion. Vi köper även mycket verktyg, skor, kläder och specialprodukter, säger Lennart Lindell som arbetar som inköpare och även axlar rollen som kvalitets- och miljöansvarig i både Silver Weibull Production och moderbolaget.

Hjälp och stöd att administrera och rapportera

Precis som de flesta mekaniska verkstäder hanterar Silver Weibull en rad olika kemikalier. Här finns till exempel hydraulolja, kylmedel och fetter, men också kemikalier för montage som gänglåsning, lim och olika typer av rengöringsprodukter. En stor del av Lennarts arbetstid går åt till att hantera och administrera företagens gemensamma kvalitets- och miljöledningssystem där även kemikaliehantering ingår.

– Vi har ett miljötillstånd från Länsstyrelsen som kräver att vi varje år lämnar in en miljörapport. Rapporten ska bland annat innehålla redovisning av hur villkoren för tillståndet följs. Kommunen gör även ett fysiskt besök i form av en tillsyn varje år. Dessutom har vi även en årlig ISO revision. Lagar, regler och certifieringar innebär förstås att vi måste ha full kontroll på kemikalierna som används i verksamheten.

Kostnadsfria säkerhetsdatablad med Ahlsells kemikaliehantering

Lennart arbetade tidigare med ett annat kemikaliehanteringssystem som inte riktigt höll vad det lovade. Det var dyrt, krångligt och erbjöd inte den support som han önskade.

– När jag hittade tjänsten Kemikaliehantering på Ahlsells hemsida kändes den både enkel och smidig. Jag gjorde en intresseanmälan och en kort tid därefter hade vi fått utbildning och var i gång. Nu sköter jag det mesta som har med kemikaliehantering att göra online. Systemet ger mig tillgång till över 400 000 säkerhetsdatablad vilket är smidigt när jag ska göra en riskbedömning.

Hjälp att byta ut kemikalier mot miljömässigt bättre alternativ

Lennart hämtar också information om hur mycket verkstaden använder av en viss produkt, vad som finns på lager och på vilken avdelning den finns. Eftersom systemet tillåter ett fritt antal användare har alla medarbetare möjlighet att koppla upp sig.

– Systemet hjälper oss att byta ut kemikalier mot miljömässigt bättre alternativ. Vi har även gjort en stor utrensning då många produkter hade ungefär samma användningsområde. Eftersom det ska göras en riskbedömning per artikel är det mycket enklare om vi kan skala ner och hålla oss till en och samma artikel.

En tjänst som gör det enklare att vara proffs

Thorbjörn Ljungqvist är produktchef för kemtekniska produkter på Ahlsell och har tagit fram tjänsten. Han menar att den på många sätt går hand i hand med Ahlsells motto att göra det enklare att vara proffs.

– När vi tog fram- och utvecklade den här tjänsten var målet att kunna erbjuda våra kunder ett stöd för att enklare kunna jobba med kemikalier på ett ansvarsfullt sätt som uppfyller lagstiftningen, till exempel att kunna välja bästa möjliga alternativ ur miljö- och arbetsmiljöperspektiv. Grundläggande i det arbetet är att ha tillgång till säkerhetsdatablad med information om produkterna och hur de ska hanteras. Kemi är kemi och många produkter kan vara farliga om de inte används på rätt sätt. I slutändan handlar det om hållbarhet – för företag, medarbetare och vår planet.

 

Mer om vår tjänst Kemikaliehantering

Industri Tjänster Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript