Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Pela Tools – verktyg och maskiner för entusiaster, av entusiaster

2022-06-02

För varumärket Pela Tools grundare Lars Edvardsson har intresset för att renovera gamla klassiska bilar gått hand i hand med hans yrkesliv. Genom hårt arbete, entreprenörskap och kärleken till bilar har han lyckats erövra en nisch vars kunder brinner för det de handlar. En nisch med produkter som tack vare Ahlsells förvärv nu blir tillgängliga för ännu fler.

Kanske var det morbror Göran som väckte Lars Edvardssons intresse för bilar. Han arbetade som motorjournalist och svängde titt som tätt förbi familjen Edvardsson i nya häftiga bilar när Lars var liten. Eller så var det den där Studebakern från 1929 som pappa Lennart köpte och i vars baksäte Lars fick sitta och leka hemma i garaget. Ett som är säkert är att intresset för entreprenörskap och att göra affärer vaknade när han jobbade extra i en järnhandel under studierna till reservdelsman på gymnasiets fordonstekniska linje.

– Någon reservdelsman blev jag aldrig. I stället började jag sälja elverktyg hos AEG och det var när några av mina kunder startade en butik med inriktning på verktyg och maskiner i Borås som det hela började. Det ena ledde till det andra och när butiken skulle säljas 1996 blev jag tillfrågad att ta över. På den vägen är det, kan man säga.

Pela Tools sortiment bygger på kundernas efterfrågan

Under årens lopp har verksamheten utvecklats till en av landets största fristående e-handelsaktörer där det egna varumärket Pela Tools är en central del. Det grundades 2003 som ett led i Lars önskan att kunna hoppa över mellanhänder och på så sätt påverka både priser och produkter till det bättre. Verksamheten har sedan dess vuxit med kontor, lager och serviceverkstad i Borgstena och förvärvades av oss på Ahlsell i slutet av 2021.

– Det som kännetecknar Pela Tools är att alla produkter är utvecklade efter vad våra kunder efterfrågar, så man kan säga att varumärket är våra kunders förtjänst. Man ska ju inte sälja sådant som folk inte behöver, utan kunderna ska känna att de har ett behov. Vi brinner för det vi gör och att vi tar fram produkterna själva, utan några mellanhänder, gör att vi verkligen kan allt om dem. Det är en stor del av vår framgång, säger Lars.

Lars första bilprojekt var en MGB Roadster som påbörjades när han var 16 år och slutfördes samma dag som han fyllde 18, då även körkortet låg rykande färskt i handen. Sedan dess har han alltid ett eller flera renoveringsprojekt på gång och några som lagts på hög för att tas upp den dag det finns mer tid.

– Jag har ett genuint intresse för att skruva. Faktum är att jag inte mår bra om jag inte får skruva lite varje vecka. Och jag är inte ensam. Många med mig känner en tillfredsställelse i att köra omkring i någonting som de själv har skruvat ihop.

Fler målgrupper och marknader får tillgång till Pela Tools

Lars ser nu fram emot att få lyfta fram Pela Tools i vår webbutik och i utvalda Ahlsellbutiker. Med oss på Ahlsell i ryggen hoppas han på en expansion där Pela Tools får de rätta förutsättningarna att växa på den nordiska marknaden.

– Vikten av att finnas på plats med produkterna i en fysisk butik blev tydlig när vi fick in vår första däckmonteringsmaskin. Ärligt talat var jag lite tveksam till vem som skulle köpa den, men när vi ställde in maskinen i butiken sålde den slut direkt. Målgruppen visade sig vara våra kunder som kör folkrace och kränger däck varje helg. Nu är det en av Pela Tools mest populära produkter.

Den riktiga storsäljaren är annars tvåpelarlyften som funnits med under många år. En annan är blästerskåpet. Sortimentet växer hela tiden, nu senast med färgglada garageinredningar.

Ytterligare en fördel med Ahlsells förvärv är att det öppnar dörrarna till fler kategorier av kunder, exempelvis lantbrukare och maskinentreprenörer. De har ofta egna verkstäder där många av Pela Tools produkter har en självklar plats.

– I dagsläget har vi 5 000 artiklar som Ahlsell kommer att lagerföra. Vi har nischat oss mot en målgrupp som tycker det är kul att meka och skruva på fritiden. Men det finns förstås många andra som har användning för verktyg och maskiner i sina professionella yrkesroller. Här finns det stora synergier med att vara en del i Ahlsellsfären.

Hej, jag heter Lars!

Ett framgångsrikt koncept för att nå ut med varumärket Pela Tools har varit samarbetet med motortidningar som Classic Motor, Nostalgia och Klassiker. Genom inspirerande redaktionella reportage får läsarna följa olika renoveringsprojekt som genomförs i verkstaden i Borgstena där verktyg och maskiner från Pela Tools får visa vad de går för. Inte sällan visas resultaten upp på mässor ute i landet. Nu senast fick projektbilen Mars II Electric från 1968 göra en resa upp till elbilsmässan eCar Expo i Stockholm där den ställdes ut i Vattenfalls monter. Att renovera denna, en av världens första elbilar, är ett projekt som Pela Tools genomför i samarbete med tidningen Klassiker.

– En del i vårt arbete med att bygga marknaden har varit att stimulera till glädjen att skapa och den avkoppling som det faktiskt innebär att ha den här typen av hobby.

Omtyckta är också inläggen på sociala medier där hälsningsfrasen ”Hej, jag heter Lars!” blivit något av ett signum för instruktions- och monteringsfilmerna på Youtube och Tik Tok. Här presenterar Lars både nya och befintliga produkter och deras användningsområden på ett både pedagogiskt och inspirerande sätt.

– Min målsättning är att Pela Tools ska vara det självklara valet när man står inför att köpa garage- och verkstadsprodukter. Jag ser verkligen fram emot den dagen när vi får frågor och önskemål om sådant som Ahlsells målgrupper efterfrågar. Vi har alltid haft ett lyssnande öra mot våra kunder. Det kommer vi att fortsätta ha så att våra nya Ahlsellkunder också ska bli nöjda, säger Lars.

 

Mer om hur vi kan hjälpa till med bygg- och renoveringslösningar

Fastighet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript