Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Med rätt val av stege minskar Södra Tjust pastorat risken för fall

2021-10-07

En tredjedel av de arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro är fallolyckor och det sker fortfarande svåra olyckor vid användning av stegar. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum inspektera och uppdatera sitt innehav av just stegar för att se till att de är säkra att använda. Det har man nyligen gjort vid Södra Tjusts pastorat som hittat en ny funktionell stege med hjälp av oss på Ahlsell.

Annika Deltin är fastighetsansvarig i Södra Tjusts pastorat som omfattar Västervik med omgivande landsbygd och Tjusts vackra skärgård. Annika är den som leder arbetet med att hålla pastoratets tio kyrkor och övriga fastigheter i gott skick. Hon har stort fokus på att medvetandegöra pastoratets arbetsmiljöarbete och är mån om att medarbetarna ska känna sig trygga och säkra på jobbet. Någonting som är extra viktigt i de lite mindre församlingarna där många av vaktmästarna arbetar på egen hand och inte kan ta hjälp av någon annan. 
 

– I höstas tog vi ett helhetsgrepp kring stegarna i pastoratet. De har varierat både i skick och kvalitet och ibland använts på fel sätt. Eftersom vi sedan tidigare har ett bra samarbete med Ahlsell kontaktade jag vår säljare Jens Wiklund. Han kom sedan ut till en av våra kyrkor tillsammans med leverantören Zarges för att titta närmare på vilken typ av stege som skulle passa oss bäst.

Vaktmästarna ska kunna jobba säkert på höjd

Pastoratets stegar används bland annat inne i kyrkorummen när det ska bytas stearinljus och lampor i ljuskronorna. Problemet är att dessa ofta är placerade ovanför kyrkbänkarna som inte går att flytta. Det ställer lite speciella krav på stegarna som måste gå att få in mellan bänkarna, samtidigt som vaktmästaren ska kunna stå stadigt och säkert när han eller hon utför arbetet. Dessutom behöver stegarna vara lätta och smidiga och enkla att förflytta och ställa undan när de inte används.
 

– Vi hade precis tagit fram en ny stege i samarbete med en annan av våra kunder som jag kände skulle passa perfekt även i Södra Tjusts pastorat. Just den här modellen har justerbar höjd och en väl tilltagen plattform på 40 x 40 centimeter med ett räcke på tre sidor. Dessutom är den godkänd enligt Bra Arbetsmiljöval vilket betyder att den uppfyller krav som går utöver de grundläggande kraven som behövs för att få ett typgodkännande, berättar Jörgen Persson, säljare på Zarges.

En genomarbetad stege med smarta finesser

Tjust pastorat fick möjlighet att prova två stegar av den nya modellen som, efter att ha cirkulerat runt i församlingarna, fick tummen upp av medarbetarna.
 
– Stegen är genomarbetad med flera smarta finesser som gör våra vaktmästares vardag lite enklare. Handhavandet är enkelt, den är lätt att fälla ihop och rulla undan och tar lite plats när den inte används. Dessutom är den stadig, snygg att se på och väldigt diskret vilket gör att den smälter in på ett bra sätt i våra kulturhistoriska byggnader, säger Annika Deltin.
 
Jens Wiklund menar att Ahlsells samarbete med Södra Tjusts pastorat kring stegar är ett bra exempel på fördelen med att kunna koppla in leverantörerna och dra nytta av deras kompetens. Det underlättar arbetet med att hitta rätt produkter som fyller sitt syfte och verkligen tillgodoser kundens behov. Han får medhåll av Annika Deltin som prioriterar långsiktiga lösningar och inköp som går i linje med Svenska kyrkans övergripande arbete för en hållbar kyrka och ett hållbart samhälle.
 
– Genom att satsa på produkter av hög kvalitet skickar vi en viktig signal till våra medarbetare. De ska känna att vi tycker att de är värdefulla och att vi värnar om deras säkerhet, säger Annika Deltin.

 

För dig som gillade artikeln

Fastighet Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript