Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Lyckat pilotprojekt kring elbilsladdning

2020-10-06

I Orminge strax utanför Stockholm har Defa, Carls Elektriska och vi på Ahlsell samarbetat i ett spännande pilotprojekt kring elbilsladdning. Lösningen är en användarvänlig och driftsäker installation med 18 laddboxar som förenklar administrationen och gör att varje användare enkelt kan betala för sin förbrukning.

På en höjd strax intill Orminge centrum i Saltsjö-Boo uppför Aros Bostad det nya bostadsområdet O2 Orminge. Här märks de miljömässiga ambitionerna överallt, inte minst i det rymliga garaget som nu framtidssäkrats med 18 laddboxar/36 laddpunkter för elbilsladdning.

Stor efterfrågan på laddboxar

Carls Elektriska har ansvarat för installationen i det 5 500 kvadratmeter stora garaget som byggts i anslutning till O2 Orminge. De har redan hunnit blivit varse den stora efterfrågan på laddboxar. Bland annat har man haft projekt för Stockholm Parkering som ser över sitt parkeringsbestånd i hela Stockholm och uppdaterar med laddsystem för elbilar.
 
– Vi startade upp projektet i Orminge på uppdrag av Aros Bostad som utöver belysning och brandlarm ville få laddboxar installerade i garaget. Eftersom valet av leverantör var upp till oss tog vi en första kontakt med Defa som i sin tur hänvisade oss till Ahlsell, säger John Heró, offert- och kalkylansvarig på Carls Elektriska.

På bilden ovan till höger: Thomas Zetterström, specialistsäljare inom ny teknik på Ahlsell.

Snabb utveckling med både nya produkter och lösningar

Thomas Zetterström är specialistsäljare ny teknik på Ahlsell och fungerar som ett bollplank för både ute- och innesäljare i frågor som rör produktområdena ladd, sol och säkerhet. Han är även en resurs för kunder som känner att de behöver fylla på med ny kompetens inom nya teknikområden där utvecklingen går snabbt framåt med både nya produkter och lösningar.
 
– Allt fler vill vara med och skapa framtidens fossilfria samhälle vilket gör att intresset för laddlösningar för elbilar har ökat dramatiskt. Vår målsättning är att alltid ta fram en ärlig och bra lösning som slutanvändaren kan känna sig trygg med. Defa erbjuder en riktigt bra produkt som tillsammans med deras betallösningar dessutom blir väldigt flexibel, säger Thomas Zetterström.

Smart lösning sparade 1,5 kilometer datakabel

I Orminge föll valet på laddboxen eRange® Duo utan fast kabel som laddar två bilar samtidigt. Att ha en box utan fast kabel är flexibelt och rekommenderas till garage utan fasta parkeringsplatser eller om flera personer ska ha tillgång till laddning på samma box. Via styrsystemet eRange CLU fördelas strömmen i anläggningen mellan de anslutna bilarna. Alla boxar kan enkelt integreras i en komplett laddanläggning med användarvänligt back-endsystem och den integrerade betallösningen CloudCharge som hanteras via en app i telefonen. Laddboxen har även inbyggda säkerhetsfunktioner och kommunicerar med bilen så att elen bara är påslagen när bilen är korrekt ansluten.
 
– I det här fallet kunde vi presentera en lösning där Carls Elektriska dessutom kunde göra en smart besparing. Genom möjligheten att ansluta åtta laddboxar i en och samma grupp behövde montörerna bara dra ut tre datakablar istället för 18, vilket minskade behovet av kabel med cirka 1,5 kilometer, säger Defas säljare Johan Almroth.

På bilden ovan till höger: John Heró, kalkyl- och offertansvarig, och Ronny Legnevall, projektledare på Carls Elektriska.

Ett garage laddat för framtiden

Installationen gick väldigt smidigt och det enda orosmolnet var egentligen de pelare som boxarna skulle monteras på, där den runda formen riskerade att krångla till arbetet.
 
– Här fick vi hjälp av Ahlsell och Defa som tog fram ett specialfäste. Det underlättade för oss att göra en snygg installation där kabeln ligger dold och användaren enkelt kan komma åt boxen från alla håll, säger Ronny Legnevall, projektledare på Carls Elektriska.
 
Nu väntar man bara på att bostadshusen ska bli färdiga och parkeringsplatserna i garaget uthyrda. Då kommer Defas betaltjänst CloudCharge att kopplas till boxarna vilket är en enkel sak då varje box är uppkopplad mot internet och kan fjärrstyras. Ett RFID-kort eller bricka blir den elektronisk nyckel som både kan öppna garaget och starta laddboxen, som även kan manövreras via CloudCharge. 

 

Mer läsning om elbilsladdning, laddboxar och laddsystem

EL Fastighet Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.