Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kylmedelskylare med smart design ger större kyleffekt

2021-06-03

När kylcentralen slog i taket hos plastfilmstillverkaren Trioworld, behövdes en kraftfullare kylmedelskylare. Men med begränsad yta var det inte bara att utöka det som fanns. Vi på Ahlsell presenterade då en lösning där något lika enkelt som genialt är nyckeln till mer effekt.

På bilden ovan: Jon Lundin, specialistsäljare inom chillers på Ahlsell och Daniel Ankarbranth, servicetekniker och ägare av MD Kylcontroll.

Företaget Trioworld, tidigare Trioplast, tillverkar bland annat olika sorters plastfilmer. Till exempel sådan som används till ensilage, de vita, rosa och blåa hö-kuddarna som brukar synas på fälten i skördetider, och industrifilm som används när exempelvis dryckeskärl som flaskor eller burkar ska packas samman i sexpack.

Vid tillverkningen av plastfilmen behöver processen kylas ner för att inte bli överhettad. Den kylcentral som fanns på plats i fabriken hade gått i taket vad gäller kapacitet och det fanns ett behov av mer kyleffekt. Installatören MD Kylcontroll som fått ansvaret för att åtgärda problemet kontaktade då Ahlsell.

– Vi har ett samarbete sedan långt tillbaka och Ahlsell är vår största leverantör. De har allt inom kylteknik och vi beställer det mesta, från kopparrör till maskiner och verktyg. Dessutom besitter Ahlsell stor kompetens och har ett stort team som alltid är beredda att bolla idéer. Det kändes naturligt att ta hjälp av dem även i det här projektet, säger Daniel Ankarbranth, servicetekniker och ägare av MD Kylcontroll.

Kylmedelskylare med världsunik lösning

Problemet som kunden Trioworld hade var att det fanns ett begränsat utrymme där kylmedelskylaren skulle få plats.

– Jag bad Jon Lundin hos Ahlsell om hjälp. Han presenterade en lösning med en kylmedelskylare från Refrion som klarar av de höga kraven på bara en enda enhet, säger Daniel.

Jon Lundin, specialistsäljare inom chillers, fyller i:

– Utmaningen var att vi behövde en kylmedelskylare som klarade av den stora kyleffekten, för att undvika att behöva dela upp effekten på två enheter. Dessutom är det en kostnadsfråga, då dubbla enheter både kostar mer och innebär ytterligare arbete innan det är på plats.

Lösningen blev Refrions enhet som har ovala rör, vilket är en innovativ och världsunik rörlösning med större värmeledningsförmåga och optimerad batteriyta som ger mer effekt. Dessutom har tillverkaren ett brett utbud som går att anpassa efter kundens behov och önskemål.

Tajmade transporter och välfungerande logistik

Kylmedelskylaren är 12,5 meter lång, 3 meter hög och 2,4 meter bred. Den väger över 6,5 ton och ger en effekt av 2,7 MW.

– Det är många detaljer som måste klaffa vid transport av en så stor enhet. Det krävs både särskilda transportfordon och samordnat kranlyft för att kunna lyfta på och av lasten, berättar Jon Lundin.

Daniel är nöjd med hur samarbetet har fungerat.

– Leveranserna och logistiken har alltid fungerat bra från Ahlsell, så även denna gång. Vi kan inte vara mer nöjda, säger han.

 

Vill du läsa mer om hur vi kan hjälpa dig med smarta och effektiva kyllösningar?

Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript