Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Klimatsmart och skräddarsytt i Frostaliden

2020-06-01

I Frostaliden i Skövde står nu Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme klart. Här har det kommunala bostadsföretaget Skövdebostäder uppfört sex punkthus med totalt 189 klimatsmarta lägenheter. Ahlsell har samarbetat med flera av entreprenörerna i projektet, bland annat teknikföretaget Provektor som ansvarat för elinstallationerna.

Först in i projektet från Ahlsells sida var Jonas Berlin som är offert- och projektansvarig i distrikt väst. I sin roll fungerar Jonas som något av spindeln i nätet och tar hand om kundernas förfrågningar, räknar på material och sammanställer offerter.

– Det som är roligt med Frostaliden är att Ahlsell har fått vara med och leverera material från flera segment och till många av entreprenörerna. Det har varit ett stort projekt med omfattande leveranser och lite speciella utmaningar, inte minst på elsidan, säger Jonas Berlin.

Specialistsäljare med rätt kompetens och rätt kontakter

Teknikföretaget Provektor har funnits på plats på Frostaliden från byggstart. De har bland annat ansvarat för elinstallationerna i Skövdebostäders punkthus samt för projektering och installation av miljöbelysning för hela situationsplanen. Vid sin sida har Provektor haft Ahlsell som levererat helheten när det gäller elmaterial och belysning, bland annat cirka 800 plafonder som specialtillverkats utifrån kundens önskemål.

– En av utmaningarna i projektet var att beställaren hade föreskrivit en armatur med lång brinntid och den lite ovanliga färgtemperaturen 2 700 Kelvin. Att hitta en leverantör som kunde leverera en armatur utifrån dessa önskemål var inte det lättaste, säger Jothanna Enqvist som är en av Ahlsells specialistsäljare inom belysning och har hjälpt Provektor med den lite knepiga beställningen.

Jothanna kontaktade flera olika leverantörer för att se vad de kunde erbjuda. Det slutade med att den svenska tillverkaren Alento fick specialtillverka en plafond som uppfyllde beställarens krav.

– Det hade tagit lång tid för oss att gå igenom tänkbara leverantörer, så i det läget kändes det väldigt värdefullt att kunna få hjälp av Jothanna. Hon har både den rätta kompetensen och de rätta kontakterna hos leverantörerna, säger Jonas Ericson, projektansvarig på Provektor.

Jothanna fick också i uppdrag att ta fram armaturer till utemiljöerna i Frostaliden. Resultatet blev en både funktionell och trivsam belysning som skapar trygghet och passar in i det nya området.

Effektiv materialhantering med lägenhetspackat

Genom att lägenhetspacka allt som Provektor beställt till Frostaliden kunde Ahlsell bidra till att effektivisera materialhanteringen på byggplatsen. Det innebar att Provektor fick uttag, brytare, belysning och annat installationsmaterial bekvämt samlat i en förpackning för varje lägenhet. På så sätt minskade behovet av lagringsutrymme på byggplatsen och installatörerna sparade mycket tid genom att få rätt material levererat till rätt plats på en gång.

– I dag har Ahlsell en färdig lösning för detta som vi erbjuder under konceptet Packat & Klart. Så var inte fallet när man började bygga på Frostaliden. Då fick vi ta materialet till vår butik i Skövde och packa det där. Visst var det lite pyssel, men det fungerade väldigt bra, säger Jonas Berlin.

Ett klockrent samarbete kring material och leveranser

Vid en rundvandring i Frostaliden och i Skövdebostäders sex punkthus syns många av de smarta och energibesparande lösningar som Provektor installerat. Taken har solpaneler och alla ljuspunkter är i LED-utförande vilket bidrar till att hålla fastigheternas elförbrukning på en mycket låg nivå. Dessutom finns ett väl tilltaget antal laddstationer då det förväntas bli en stor efterfrågan på parkeringsplatser där elbilar kan laddas.

– Samarbetet med Ahlsell har fungerat klockrent både när det gäller material och leveranser. Ett önskemål från beställarens sida var att använda så mycket inhemskt material som möjligt, vilket Ahlsell också haft i åtanke när de projekterat. Elcentralerna kommer från Töreboda, en del av utearmaturen från Bankeryd, plafonderna har tillverkats i Varberg och laddstationerna i Gnosjö, avslutar Jonas Ericson.

Bostadsområdet Frostaliden är en del av det nationella projektet Trästad vars syfte är att vidareutveckla det moderna trähusbyggandet. Projektet har fått mycket uppmärksamhet under de år som byggprocessen pågått. Visionen är att Frostaliden ska ligga i framkant när det gäller klimatsmarta lösningar och visa vägen mot en miljömässigt hållbar framtid.

 

Fakta: Frostaliden – Sveriges största höghusområde i trä

Frostaliden är Sveriges största bostadsområde med höga hus byggda med trästomme. I området finns tolv höghus med 370 lägenheter fördelade på 100 bostadsrätter och 270 hyresrätter. Byggherrar är Skövdebostäder, Götenehus, Jättadalen samt Brunnen Bostad.

 

Mer läsning

Brf Herrgårdshagen framtidssäkrar med solpaneler
Nordelektro har laddat upp för framtiden
Ahlsells hållbarhetsarbete
Packat & Klart

EL Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.