Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

HENT satsar på effektiv bygglogistik

2018-12-06

Allt fler byggföretag inser att förbättrad bygglogistik både kan minska produktionskostnaderna, spara värdefull tid och bidra till miljö- och hållbarhetsarbetet på byggplatserna. Det har Ahlsell tagit fasta på med konceptet "Effektiv bygglogistik" som nu implementeras i projekt över hela Sverige.

I stadsdelen Nyhamnen som börjar vid Malmö Centralstation skapas nu nya kvarter med urban livskvalitet där människor både ska kunna arbeta och bo med hög livskvalitet. Kontorsbyggnaden Foajén, som HENT bygger på uppdrag av fastighetsbolaget Jernhusen, är ett bra exempel på detta.

Grönare, smartare och mer lönsamma byggprojekt

Ahlsell har varit med i projektet från början och bland annat levererat stora mängder betongkomplement. Utöver kommande leveranser, ligger man nu i startgroparna för att köra igång ett nytt, spännande samarbete kring effektiv bygglogistik. Det är ett av Ahlsells bidrag i arbetet med att utveckla grönare, smartare och mer lönsamma byggprojekt.

- Omständigheterna kring Foajén lämpar sig särskilt bra för bygglogistik, säger Anders Ivarsson, chef för Bygglogistik på Ahlsell. Arbetsplatsen ligger centralt mitt i Malmö där mycket folk och bilar rör sig. Lagringsutrymmena och lossningszonerna är i princip obefintliga och det pågår ett annat byggprojekt precis bredvid vilket ytterligare komplicerar det hela.

På bilden till höger: Mattias Törnqvist, arbetsledare på HENT, Niklas Wingstrand, arbetsledare på HENT, David Svärd, kundansvarig säljare på Ahlsell, Anton Johnsson, platschef på HENT.

Ett erbjudande som tilltalar en ny generation byggföretag

David Svärd är kundansvarig säljare på Ahlsell och ansvarar för avtalet med HENT. Han menar att företaget representerar en ny generation byggföretag som inser fördelarna med att samordna och utnyttja resurserna på byggplatsen på ett mer ansvarsfullt sätt. Någonting som i sin tur leder till minskad tidsåtgång, mindre miljöpåverkan och säkrare arbetsmiljö.

- Nu behöver HENT inte fundera över hur de smartast ska hantera alla transporter som kommer till byggplatsen och hur omgivningen påverkas av dessa. De kan göra sina inköp när som helst och istället få sina varor levererade till vår nya bygghub i Arlöv. Via den molnbaserade IT-lösningen Myloc lägger de in beställningar som vi sedan portionerar ut och vid behov sampackar för leverans exakt när varorna behövs i projektet.

En helhetslösning kring bygglogistik

Från HENTs sida ser man fram emot samarbetet som man hoppas ska skingra många av de orosmoln som svävat ovanför projektet. Man arbetar också mot att kunna styra sina underentreprenörer till att nyttja samma tjänst, vilket ytterligare kommer att kunna minska antalet leveranser.

- Vi var ute efter en helhetslösning och blev intresserade av Ahlsells erbjudande eftersom det känns både rejält och komplett, säger Mattias Törnqvist, arbetsledare på HENT. Nu förväntar vi oss en öppen dialog där vi kan lyfta frågor och göra förändringar och förbättringar under projektets gång. Mycket handlar förstås om oss själva och hur vi planerar. Därför är det viktigt med intern samordning och att vi hittar en logistikrutin som alla i projektet måste förhålla sig till.

Effektiv bygglogistik genererar ett hållbart byggande

Med dagens resursbrist och krav på kostnadseffektivitet finns det mycket att tjäna på att få rätt saker, på rätt plats och i rätt tid. Totalkostnaden för projektet minskar liksom risken för projektförseningar. Effektiv bygglogistik genererar också ett hållbart byggande eftersom färre lastbilar minskar utsläppen av växthusgaser. Ytterligare en fördel är att det blir färre arbetsplatsolyckor då byggmaterial inte förvaras på byggplatsen innan det behövs i produktionen.

- Frågan om hur arbetet ska fungera och hur bygget ska bedrivas brukar komma redan i anbudsskedet. Då är det naturligtvis en fördel att kunna säga att vi tänker stort och har ett hållbart helhetstänk. Jag är övertygad om att det är en fördel att ha en bygglogistiktjänst i ryggen vid vårt införsäljningsarbete, avslutar Anton Johnsson, platschef på HENT.

 

Fakta om Foajén

Foajén kommer att certifieras enligt The WELL Building Standard®, WELL, som ger ökat fokus på välmående för människorna i huset. Det innebär bland annat att byggnaden kompletteras med mjuka parametrar som konst, musik och kontakt med natur. För Foajéns räkning betyder det till exempel att huset får en promenadslinga på taket kantad med växtlighet.

Fakta om HENT

HENT är ett nordiskt byggföretag med norska anor. Fokus ligger på kommersiella lokaler, bostäder, hotell och offentliga projekt. Företaget kännetecknas av en stark kunskapsmiljö kring projektutveckling där man vill kunna bidra med sin entreprenörskompetens redan tidigt i projekten. HENTs Sverigedivision etablerades 2015 och är i dagsläget involverade i projekt från Kiruna i norr till Malmö i söder.

 

 

Mer läsning för dig som är intresserad av byggplatslogistik:

En komplett partner vid stora, multidisciplinära projekt
Spara tid och pengar med effektiv byggplatslogistik

Bygg EL Hållbarhet Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript