Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Gigantiska PE-ledningar skyddar Karlstad från översvämning

2021-03-05

Företaget Infrakraft genomför just nu stora och utmanande arbeten i centrala Karlstad på uppdrag av Karlstad kommun. Bland annat dimensionerar man upp dagvattensystemet för att staden inte ska svämma över vid stora regnmängder. I samarbete med Pipelife ansvarar vi på Ahlsell för leveranserna av PE-ledningar till Infrakrafts omfattande anläggningsarbeten.

Infrakraft är en ny spelare i den expansiva branschen infrastruktur. Huvudkontoret ligger i Karlstad, men företaget utför total- och utförandeentreprenader inom järnväg, väg och anläggning över hela Sverige. Just nu är Infrakraft bland annat involverat i projektet Vikenförbindelsen i centrala Karlstad vars syfte är att förbättra framkomligheten i centrum. Projektet innefattar bland annat markarbeten i utmanande stads- och trafikmiljö liksom att dimensionera upp stadens dagvattensystem.

Prefabricerade ledningar från Pipelifes fabrik i Norge

I början av februari kunde Infrakraft checka av ännu en milstolpe i projektet. Då lyftes två, tio ton tunga betongbrunnar på plats och monterades i ett fem meter djupt schakt mellan Vänerns kant och Sjömansvägen i centrala Karlstad. Till dessa anslöts gigantiska PE-ledningar med en diameter på 1 400 millimeter som levererats via oss på Ahlsell.

- Vi har varit behjälpliga i att ta fram förslag på material till den här delen av projektet. Valet föll på prefabricerade ledningar tillverkade vid Pipelifes fabrik i Norge. Röret till den första leveransen nu i februari kom i två delar. För att minimera antalet moment på arbetsplatsen valde vi att förbereda ledningarna med fläns och bordring så att de kunde skruvas ihop istället för att svetsas, berättar Hans Widlund, utesäljare VA på Ahlsell.

Från betongbrunnarna kommer det om några månader dras sjöförlagda ledningar där den längsta ska 60 meter ut i Vänern. Totalt blir det sex ledningar i olika dimensioner som också tillverkas av Pipelife och levereras via oss på Ahlsell. Rören förses med belastningsvikter i betong för att ligga stilla på botten Projektet kommer att drivas från vattnet med hjälp av dykare och en grävmaskin placerad på en ponton.

Vi på Ahlsell har stor kompetens när det gäller rörläggning

Vid nästa leverans behöver den längsta ledningen delas upp i tre delar då den överskrider maxlängden för transport på lastbil i både Norge och Sverige. Eftersom sjöledningen inte kan skruvas ihop innebär det att skarvar måste svetsas på plats.

- Initialt skulle norska svetsare resa till Karlstad och utföra jobbet, men här har Coronapandemin ställt till det eftersom det just nu råder tillfälligt inreseförbud från Norge. Vi har därför anlitat ett svenskt företag vars medarbetare måste utbildas på de speciella svetsmaskiner som krävs för arbetet, säger Hans Widlund.

Hanna Nyström, platschef på Infrakraft, är mycket nöjd med Ahlsell som hon har goda erfarenheter av att samarbeta med, både från Infrakraft och i projekt med tidigare arbetsgivare.

- Ahlsell är med på en stor del av resan i Vikenförbindelsen då vi nästan alltid befinner oss i VA-skede på någon sträcka. Det fungerar jättebra och framförallt uppskattar jag kontakten med de duktiga säljarna här i Karlstad. De återkopplar snabbt och sitter inne på en väldigt stor kompetens när det gäller just rörläggning, säger Hanna Nyström.

VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.