Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Enklare vardag med skräddarsydd förrådsdrift

2021-07-07

Sedan oktober 2020 har det kommunala fastighetsbolaget Leksandsbostäder förrådsdrift från Ahlsell knuten till verksamheten. Det är en uppskattad lösning som ger fastighetsskötare och tekniker full koll på förrådet, ökar deras produktivitet och bidrar till en mer effektiv verksamhet.

Initiativtagare till driftförrådet är Daniel Vogt som arbetar som fastighetsskötare på Leksandsbostäder. Daniel är elektriker i botten och en sann mångsysslare som vidareutbildat sig till fastighetsskötare i sitt hemland Schweiz.

– När jag började arbeta på Leksandsbostäder kände jag att vi behövde hitta ett strukturerat och effektivt sätt att lagerhålla och arbeta med inköp och uttag av produkter. Eftersom jag byggt upp ett driftförråd med Ahlsells lösning hos en tidigare arbetsgivare, visste jag vilka fördelar det innebär när det kommer till att skapa överblick och effektivisera vardagen.

Det välorganiserade driftförrådet är centralt placerat i en stationsbyggnad alldeles intill järnvägen som passerar Leksand. Här finns en rejäl lastkaj som gör det lätt för Leksandsbostäders 15 fastighetsskötare och tekniker att både ta emot leveranser och hämta ut produkter.

– Tidigare hade vi inte riktigt koll på vad som fanns hemma. Att slippa ödsla tid på att leta gör jobbet både enklare och roligare. Vi blir effektivare och dessutom blir det sociala klimatet och stämningen på jobbet bättre, konstaterar Daniel.

På bilden ovan till vänster: Daniel Vogt, fastighetsskötare på Leksandsbostäder.

En tjänst som anpassas utifrån kundernas behov

På en av väggarna i förrådet sitter bilder på hur det såg ut i lokalen tidigare. Då var det mer av ett stökigt lager där produkterna fortfarande låg ouppackade i sina kartonger. Det är en stor skillnad jämfört med dagens välorganiserade förråd där allting som behövs till verksamheten ligger prydligt uppradat på hyllor organiserade utifrån användningsområde. Förrådet innehåller cirka 960 artiklar från Ahlsell, vilket gör det till det största i regionen i antal artiklar räknat.

Arbetet med att starta upp driftförrådet inleddes med att Daniel skapade en struktur och ett flöde samtidigt som han moderniserade det med hjälp av Ahlsells lösning. Han sorterade upp produkterna och gick igenom vad som egentligen behövdes och i vilka kvantiteter. En del produkter sorterades bort och de mest frekventa fick väl synliga positioner i hyllan.

– Kunder som Leksandsbostäder med Daniel och hans gäng är otroligt viktiga för att vi ska kunna utvecklas och bli bättre. Vi är lyhörda och lyssnar på deras input för att kunna justera och anpassa tjänsten löpande utifrån deras behov, säger Mikael Wahlberg, regional KAM Fastighet på Ahlsell som tillsammans med ansvarig utesäljare Göran Andersson, varit med och startat upp förrådsdriften hos Leksandsbostäder.

Enkla uttag via nya appen Ahlsell Storage

Leksandsbostäders medarbetare gör i dag sina uttag från driftförrådet med hjälp av en handscanner eller appen Ahlsell Storage som de laddat ner i sina mobiltelefoner. Det är en funktion som lanserades hösten 2020 och nu successivt håller på att ersätta det tidigare systemet med handscannrar. Hyllorna är försedda med streckkodsetiketter kopplade till ett beställningssaldo. Det innebär att när ett visst antal produkter finns kvar i hyllan, skickas en automatisk påfyllnadsorder till Ahlsell som levererar enligt ett förutbestämt intervall. En stor fördel enligt Daniel Vogt, är att uttaget även märks med ett arbetsordernummer. Det gör att Leksandsbostäder kan styra interndebiteringen till rätt kostnadsställe.

– Det ligger ett stort ansvar på oss som hämtar varor i driftförrådet. Alla medarbetare behöver vara med på tåget och förstå vikten av att scanna sina uttag. Det är en förutsättning för att leveranserna ska fungera och att varorna inte ska ta slut, säger Daniel.

På bilden ovan till höger: Johan Lundén, konceptansvarig för logistiktjänsten Flexibla förrådslösningar och Mikael Wahlberg, KAM Fastighet på Ahlsell.

Allt som behövs i den dagliga driften

Väl genomtänkta leveranser är viktigt, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Daniel och hans medarbetare på Leksandsbostäder har gått igenom vad som fungerar för dem och kommit fram till att det räcker med att Ahlsell levererar två gånger i veckan.

– Driftförrådet fungerar som ett skräddarsytt lager där vi enkelt kan hitta allt vi behöver för att kunna göra vårt jobb. Det är ett levande projekt där förrådet kompletteras med nya artiklar och de som inte längre används plockas bort. Vi ska finnas till hands och lösa våra hyresgästers problem, oavsett när de inträffar. Då känns det tryggt att vi alltid har rätt produkter på hyllan.

Johan Lundén är konceptansvarig för logistiktjänsten Flexibla förrådslösningar där förrådsdrift ingår. Han menar att tjänsten är ett bra exempel på hur Ahlsell kan underlätta och bidra till kundens verksamhet.

– Det här är en tjänst där vi hjälper våra kunder i deras affär. Med hjälp av en förrådslösning kan vi bidra till att skapa en bättre överblick och att rätt produkter alltid finns tillgängliga. I Leksandsbostäders fall sparar det tid för fastighetsskötarna, ökar produktiviteten och bidrar till en mer effektiv verksamhet som i slutändan kommer deras kunder till godo.

 

Mer om Förrådsdrift och hur vi kan hjälpa dig med flexibla förrådslösningar

Tjänster Fastighet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript