Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Almén Special Fastener skruvar upp vårt erbjudande

2021-03-05

Vänersborgsbaserade Almén Special Fastener är en unik aktör när det gäller kundanpassade infästningsprodukter för miljöer med särskilda kvalitetskrav. Sedan november 2014 är företaget en del av Ahlsell som med förvärvet stärkt utbudet mot sina industrikunder.

Med Almén Special Fastener har vi på Ahlsell fått tillgång till både produkter och kompetens inom ett spännande område som är högintressant för många industrikunder. Företagets nisch är fästelement av högsta kvalitet och verksamheten kännetecknas av ett stort personligt engagemang, från tillverkning till snabba och precisa leveranser som alltid uppfyller kvalitetskraven.

Erbjuder produkter med full spårbarhet

Fästelementen levereras utifrån kundens önskemål och används i en rad olika branscher där process- och verkstadsindustrin är två exempel. Almén Special Fastener är kvalitetscertifierat för ISO 9001, ISO 14001 och PED 2014/68/EU och 95 procent av produkterna har certifikat. Företaget kan även erbjuda produkter med full spårbarhet genom ID-märkning.

Almén Special Fastener har vuxit snabbt, men kontrollerat. När verksamheten drog igång 2009 var det med en liten enhet på 300 kvadratmeter. I dag huserar man på 1 200 kvadratmeter som inkluderar kontor, lager och en egen produktionsanläggning i centrala Vänersborg. Personalstyrkan har också vuxit till dagens 16 dedikerade medarbetare.

Stort personligt engagemang från tillverkning till leverans

Förvärvet av Almén var ett led i vår strävan att sticka ut och tillgodose de mest krävande kunderna med både produkter och kompetens. Att kunna erbjuda sådant som man traditionellt sett inte hittar hos en vanlig grossist, har varit ett viktigt strategiskt steg för industrisidan.

- Med Ahlsell i ryggen känner vi oss starkare än någonsin. Förvärvet har inneburit att vi kan lägga fullt fokus på våra kunder, utveckla vårt koncept och växa på nya marknader. Det är roligt att vi har fått kliva in som en specialistfunktion inom Ahlsell, samtidigt som vi har fått möjlighet att bredda vår kundbas, säger Stefan Kurlberg, marknadschef Specialinfästning.

Från vår sida har vi haft stor respekt för det starka varumärke som Almén Special Fastener byggt upp. Verksamheten i Vänersborg har rullat på som vanligt och kunderna uppskattar att de fått tillgång till vårt breda sortiment, rikstäckande butiksnät och snabba logistik.

- Vi märker att kännedomen om vårt erbjudande hela tiden ökar. Nu ser vi framåt och tittar till exempel på vilken roll våra produkter kommer att spela vid en omställning till fossilfri produktion inom industrin. Här ser vi en stor potential, säger Mikael Norberger, platschef på Almén Special Fastener.

En verksamhet som vilar på fem ben

Mikael Norberger förklarar att verksamhet vilar på fem ben där den egna tillverkningen i Vänersborg utgör stommen. En annan del handlar om specialtillverkade fästelement som kundanpassas enligt ritning eller tas fram via ledande tillverkare i Europa. Man har även en tryckkärlsdel med PED-godkända produkter som levereras till kunder över hela Europa och USA. Smarta logistiklösningar med bland annat satspackning, kittning samt standardprodukter anskaffade via trading från Europa och Asien, är ytterligare styrkor.

- Vi lagerför special- och standardfästelement och kan även erbjuda specialtillverkade produkter där vi modifierar och kundanpassar efter ritning. Så mycket som 70 procent av vårt sortiment är på ett eller annat sätt skräddarsytt utifrån kundens önskemål.

En stor del av framgångarna bygger på en unik kunskap kring produkterna, men också att Almén Special Fastener under åren skapat ett stort kontaktnät av leverantörer. De flesta industrier har behov av någon form av specialinfästning. Tack vare rätt kompetens och leverantörer har Almén Special Fastener bidragit till att skapa ännu större kundnytta.

Specialistkompetens som skapar kundnytta

Ett bra exempel på just kundnytta är det lite speciella uppdrag man fick från energibolaget St1 våren 2019. Med en bemannad container on site, fylld med pinnbultar och tillhörande muttrar, bidrog Almén Special Fastener till att effektivisera underhållsarbetet under det fyra veckor långa driftstoppet vid raffinaderiet på Hisingen.

- Det här var ett nytt grepp för oss och en kundanpassad lösning som verkligen fungerade bra. Planerade driftstopp sker kontinuerligt hos våra kunder. Då är det avgörande att ha rätt material tillgängligt för de entreprenörer som utför underhållsarbetet, säger Stefan Kurlberg.

Företagets säljorganisation är liten och tight vilket är en förutsättning i en verksamhet där varje dag är unik. Om ena dagen upptas av en order till ett planerat driftstopp på en industri kan den andra präglas av detektivarbete för att hitta de rätta delarna till ett gammalt vattenkraftverk som stannat. För att lyckas krävs erfarenhet och att alla innesäljare tidigare har jobbat i produktion eller på lagret, gör att de sitter inne med stor kunskap om produkterna.

- Jag gillar jobbet som problemlösare och att få ta mig an utmaningar med kort varsel. Det är alltid lika fascinerande att se vilken avgörande betydelse något så synbart enkelt som skruv och mutter har för våra kunders verksamheter, avslutar Mikael Norberger.

Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript