Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Framgångsrikt samarbete i fokus när Ahlsell utser Hexatronic till Årets Hållbara Leverantör

2023-05-26

Ahlsell utser varje år Årets Hållbara Leverantör för att lyfta fram en leverantör som utmärkt sig inom hållbarhetsområdet. Årets Hållbara Leverantör 2022 har haft fokus på samarbete och problemlösning, vilket tagit oss ytterligare ett steg framåt i vår gemensamma resa mot att bygga ett mer hållbart samhälle. 

Utmärkelsen Årets Hållbara Leverantör har delats ut av Ahlsell sedan 2018. Tidigare pristagare inkluderar Spray Master, Ejendals, Ulefos och TECCA. Den 17 maj delades 2022 års pris ut till Hexatronic. Det är ett internationellt bolag med över 1 300 medarbetare världen över. Huvudkontoret ligger i Göteborg och i Hudiksvall finns dotterbolaget Hexatronic Cables & Interconnect Systems som tillverkar ledande fiberlösningar.

”Hexatronic har visat att ett framgångsrikt hållbarhetsarbete bygger på samarbete, konkreta åtgärder och innovativa lösningar.”

– Utmärkelsen handlar mycket om att hitta och lyfta fram en leverantör som andra kan inspireras och lära sig av. Hexatronic har visat att framgångsrikt hållbarhetsarbete bygger på samarbete, konkreta åtgärder och innovativa lösningar. De har hittat en modell som både levererar mätbara resultat och inspirerar andra att följa deras exempel, säger Gunilla Sandström, miljö- och hållbarhetschef på Ahlsell Sverige.

Enkla åtgärder som ger stor effekt

Under det gånga året har Hexatronic deltagit i ett hållbarhetsprojekt tillsammans med Ahlsell där man arbetat nära logistikcentret i Hallsberg för att engagera och utbilda medarbetare samt implementera förbättringar. De gemensamma ansträngningarna har bland annat resulterat i betydande minskningar i användningen av plastemballage.

Peter Lo Curzio är Dep. CTO & Sustainability Driver på Hexatronic. Han menar att det finns väldigt mycket att göra inom hållbarhetsområdet och att det inte saknades idéer när frågan om att delta i ett projekt tillsammans med Ahlsell dök upp.

– Hemligheten bakom våra konkreta resultat är att vi valt att göra ganska enkla åtgärder som ändå ger en stor effekt. En annan framgångsfaktor är att vi har kunnat redovisa ett resultat och ge ett faktiskt värde på det vi har åstadkommit.

Ett exempel på åtgärd involverar plastfolien som tidigare använts runt trummor med buntade mikrorör som skydd mot UV-strålning. Eftersom Hexatronics tillverkade rör har ett inbyggt UV-skydd och klarar lagring utomhus, bestämde man sig för att ta bort plasten från dessa rör.

– Det gav ett märkbart resultat och tack vare åtgärden lyckades vi spara 6 ton plast, vilket motsvarar över 30 ton koldioxid per år för Ahlsells räkning, fortsätter Peter Lo Curzio.

Teknikutvecklingen banar väg för mindre material

Hexatronic har flera pågående aktiviteter där man försöker eliminera skyddsplasten även på andra produkter. Ett exempel är kabeltrummor där man tittar på biobaserade alternativ till plast såsom vattenbeständig kartong eller papp. Men den riktigt stora utmaningen handlar inte om emballage utan om att minska mängden plast i produkterna. Här kan Hexatronic dra nytta av teknikutvecklingen där den superslimmade blåsfibern är ett bra exempel. Produkten kräver mindre material vid tillverkningen och kan kombineras med dukter med mindre diameter för att spara ytterligare material och transporter, vilket minskar miljöpåverkan.

– Vi har satt klimatmål i linje med Parisavtalets1,5 graders mål där vi siktar på att bli klimatneutrala till 2030. Det är mål inom scope 1 och scope 2, men 99 procent av våra totala utsläpp sker i scope 3, alltså utanför företagets gränser. För att minska dessa behöver vi fördjupa samarbetet med fler leverantörer och kunder, precis som vi har gjort med Ahlsell, säger Pernilla Eriksson, Sustainability Manager på Hexatronic.

Från hygienfaktor till konkurrensfaktor

Jonas Wendelstjerna, Head of Sales på Hexatronic Cables & Interconnect Systems, välkomnar ökade hållbarhetskrav. Han menar att kraven och förväntningarna stiger och är övertygad om att hållbarhet snart kommer att likställas med faktorer som pris och prestanda.

– Hållbarhet har gått från att vara en hygienfaktor till att bli en konkurrensfaktor för att vinna affärer. Utomlands är det redan en parameter vid upphandlingar och finns tydligt med på agendan.

”Vi hoppas att vårt arbete kan fungera som inspiration för andra.”

På frågan om vad Hexatronic kan dela med sig av till andra leverantörer som vill göra en liknande resa blir svaret att börja med enkla aktiviteter som är lätta att lyckas med. Det startar en process som ökar motivationen att ta sig an större och svårare utmaningar.

– Ahlsell har många leverantörer som alla representerar fina varumärken. Utmärkelsen Årets Hållbara Leverantör betyder därför väldigt mycket för oss och vi hoppas att vårt arbete kan fungera som inspiration för andra. Vi vill dock inte att vårt samarbete kring hållbarhet ska stanna vid detta fina pris utan ser gärna att Ahlsell höjer kraven på oss som leverantör, avslutar Håkan Bäckström, CEO på Hexatronic Cables & Interconnect Systems.

Nyheter Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript