Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi står redo med produkterna som uppfyller Ecodesigndirektivet (ErP 2021)

2020-11-30

Vid årsskiftet tas det andra steget i införandet av EU:s energieffektivitetsmål som regleras av det europeiska Ecodesigndirektivet. Det är ett direktiv som sätter minimikrav på energiprestanda hos produkter och förbjuder dem som är mest energi- och resurskrävande. Vi på Ahlsell står redo med nya, energieffektiva produkter och lösningar som uppfyller de nya kraven och är redo för installation.

Ecodesigndirektivet är integrerat i flera produktspecifika förordningar som bland annat omfattar kylprodukter för professionellt bruk. Förordningen (EU) 2016/2281 införs i två steg där det första (Tier 1) togs 2018 och det andra (Tier 2) träder i kraft vid årsskiftet 2020/2021.
 
- På Ahlsell står vi väl rustade och har ett flertal leverantörer med produkter som redan uppfyller de nya kraven, bland annat Clint vars vätskekylaggregat vi representerar, säger Martin Beckman som är produktchef på Ahlsell med ansvar för vätske- och datakylaggregat samt fläktkonvektorer.

Omställningen går hand i hand med f-gasförordningen

Det som händer nu är att tillverkarnas produkter anpassas fullt ut för att de ska uppfylla de skärpta kraven i förordningen. Det kan exempelvis handla om att utöka värmeväxlaryta för att få en högre verkningsgrad, eller att byta ut befintliga kompressorer och komponenter till mer effektiva alternativ. Inverterteknik innebär att kompressorn är varvtalsstyrd. Det gör att driften kan anpassas efter rådande behov vilket ökar effektiviteten samtidigt som energiåtgången minskar.  
 
- Vi kan se att den här omställningen går lite hand i hand med f-gasförordningen eftersom de nya produkterna har köldmedier som har ett lågt GWP-värde. Tidigare har vi jobbat med R410A och R134a och sedan en tid tillbaka finns även produkter med R452B, R454B, R513A och R1234ze. Generellt sett kan vi konstatera att utvecklingen går mot mer miljövänliga och energieffektiva produkter, vilket vi på Ahlsell självklart står bakom och vill kunna erbjuda våra kunder, säger Martin Beckman.
 
Välkommen att prata med oss på Ahlsell om Ecodesign och de nya produkter som lanseras i samband med att förordningen träder i kraft.
 
 
Kyl Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.