Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Kylmedelskylare från Ahlsell optimerar driften vid Tallholmen

2020-10-07

Visst är varma sommardagar härliga, men för ett fjärrvärmeverk kan höga utomhustemperaturer innebära lite för mycket av det goda. Så var fallet vid Tallholmen i Vimmerby där en kylmedelskylare från Refrion nu hjälper till att upprätthålla en optimal verkningsgrad årets alla dagar, varma som kalla.

Vimmerby Energi & Miljö AB, Vemab, är ett anrikt företag. Grunden är Wimmerby Elektricitetsverk som grundades för 113 år sedan. Härifrån har verksamheten vuxit och utvecklats till ett energibolag med tydligt miljöfokus. I dag levererar och producerar Vemab förnybar el och värmeenergi, ånga och hetvatten. Bolaget tar hand om avlopp och avfall samt förser kommuninvånarna med rent vatten.

Så hög temperaturskillnad som möjligt

Det biobränsleeldade kraftvärmeverket Tallholmen eldas i huvudsak med flis och bark från närområdet och förser cirka 1 600 kunder med fjärrvärme. För att optimera driften på kraftvärmeverket investerade Vemab nyligen i en kylmedelskylare från Refrion som levererades av Ahlsell. Upphandlingen gjordes av Gunnar Karlsén Sverige AB som är en nordisk totalteknisk entreprenör och servicepartner, där bland annat kyla ingår som ett teknikområde.

På en fjärrvärmeanläggning som Tallholmen strävar man efter så hög temperaturskillnad som möjligt mellan det fjärrvärmevatten som skickas ut i nätet och det som sedan kommer tillbaka. Det betyder att man vissa varma sommardagar behöver göra sig av med energi.

- Genom att installera en kylmedelskylare kan Vemab nu styra processen för att på så sätt uppnå en optimal verkningsgrad på anläggningen under hela året, säger Göran Bengtsson som är projektledare på Gunnar Karlsén.

Rätt kompetens och ett brett sortiment

Kylmedelskylaren kommer från Refrion och har fläktar som cirkulerar uteluft genom kylpaketen. De gör det möjligt att kyla bort upp till 4 MW de dagar när det är riktigt varmt ute. Kylaren är en stadig pjäs som väger 4 ton och är placerad utomhus intill anläggningen.

- Vanligtvis bygger vi anläggningar och hjälper våra kunder att hitta lösningar till komplexa system. I det här fallet var Vemab redan på det klara med vad de ville ha och vi ansvarade endast för leveransen. Även denna gång vände vi oss till Ahlsell som vi har ett nära samarbete med. De har den rätta kompetensen och ett brett sortiment vilket går i linje med vår strävan att koncentrera våra inköp till så få leverantörer som möjligt, avslutar Göran Bengtsson.

Kyl

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.