Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

ProFroid Quiet CO2OL – bra för plånbok och planet

2020-03-05

Att byta ut köldmedium är något som nästan alla butiksinnehavare måste göra, om inte nu så ganska snart. På Axéns Lanthandel i Nykyrka utanför Motala valde man att satsa på nya kylanläggningar med koldioxid som medium. - Förhoppningsvis kommer det att bli en lägre energiförbrukning, säger butikschefen Pernilla Axén.

I den lilla lanthandeln i Nykyrka har det varit lite stökigt under hela hösten. Med start i september har samtliga kylaggregat bytts ut, men trots det har man inte behövt ha stängt en enda dag.

– Vi var ju tvungna att byta köldmedium och tittade på olika alternativ, men det här var den bästa lösningen. Jag hoppas vi ska få lägre kostnader, men det kommer nog inte att visa sig förrän i sommar. Vi har våra mest hektiska månader då, när alla sommargäster kommer, säger Pernilla Axén.

Aggregat med koldioxid som medium

Motala Vadstena Kylteknik AB, som installerat de nya aggregaten av märket ProFroid Quiet CO2OL, beskriver installationen som förhållandevis okomplicerad.

– Men det blir lite knepigt när butiken är så pass liten som i det här fallet. Speciellt när det handlar om aggregat med koldioxid som medium. Trycket är högre och dessutom måste man se till att ha fall på rören. Det är lättare om man har åtta, nio eller tio meter i takhöjd, som i riktigt stora butiker, säger Daniel Johansson, serviceledare på Motala Vadstena Kylteknik AB.

Återvunnen koldioxid innebär ytterligare en miljövinst

Köldmediers miljöpåverkan mäts i ett tal kallat GWP, Global Warming Potential, och anger hur stor växthuseffekt det specifika köldmediet har i förhållande till koldioxid. Ett köldmedium med ett högt GWP-värde bidrar mer till växthuseffekten än ett med ett lågt GWP värde. Koldioxid har ett GWP-värde på ett per kilo. De gamla köldmedierna har ett GWP-värde på knappt 4 000 per kilo.

– I butiken i Nykyrka fanns det nästan 200 kilo köldmedium. Det är ganska stor skillnad. Att den koldioxid som används i ProFroid-aggregaten är återvunnen från exempelvis rökgaser, innebär ytterligare en miljövinst, säger Daniel Johansson.

Hur har samarbetet med Ahlsell fungerat?

– Jättebra. Grejerna har kommit på utsatt tid och datum. Ahlsell var med när vi körde igång. Maskinerna fungerar felfritt och det var i stort sett bara att trycka på knappen, säger Daniel Johansson.

Fakta Profroid Quiet CO2OL Booster aggregat:

Standardaggregat för snabb leverans som kräver minimal installationsyta.
Samtliga aggregat tål ett stilleståndstryck på 80 bar vilket eliminerar köldmedieförluster vid till exempel strömavbrott.

Effektområde kyl:
5 storlekar från 3-50 kW kyleffekt

Effektområde kyl/frys (Booster)
17 storlekar från 3-45 kW kyl och 2-12 kW frys

 

Mer läsning om hur vi kan hjälpa dig med miljövänliga kylinstallationer

Storkök för stora och små med varvtalstyrda iCool aggregat från Area Cooling Solutions
Ready to Install öppnar upp för nya möjligheter

Kyl Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.