Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Världens mest briljanta röntgenljus

2019-03-11

MAX IV är en så kallad synkotronljusanläggning, där man genom en speciell magnetteknik producerar ett särskilt briljant röntgenljus. Röntgenljuset kan sedan användas till att synliggöra och undersöka material ner på atomnivå – något som attraherar forskare från hela världen.

På bilden: Stefan Nielsen, utesäljare Industri Rör & Armatur på Ahlsell, på väg upp från ”Lilla ringen” på MAX IV.

Byggnationen av laboratoriet startade 2010 och byggnaden stod klar 2015. Anläggningen består av ett tjugotal huskroppar och är totalt ungefär 50 000 kvadratmeter stor. Ahlsell har sedan starten levererat det mesta som har med kylvattnet att göra; från rör och pumpar till ventiler och värmeväxlare.

- Det här är såklart ett väldigt speciellt projekt, vilket gör det extra roligt att jobba med. Det är spännande med utmaningar och många gånger har vi fått jobba hårt för att hitta speciallösningar som fungerar i miljön, säger Stefan Nielsen, säljare Industri Rör & Armatur på Ahlsell i Malmö.

En avancerad anläggning med speciella krav

En del av det material som använts genom projektet har funnits på lager, men kanske behövts specialanpassas för att fylla sin funktion. Annat material har behövts beställas från nischade leverantörer.  

- I en så här avancerad anläggning krävs givetvis en väldigt stor noggrannhet. Ibland har jag bjudit med mig leverantörer ut till MAX IV, just för att få dem att förstå hur mycket som krävs. Alla som får frågan har i och för sig tackat ja med glädje, vem vill inte se ett sånt här projekt från insidan, säger Stefan Nielsen.

Bra sortiment, snabba leveranser och ett stort kunnande

Just nu byggs ett nytt uttag för röntgenljus i en av lagringsringarna, sponsrat av danska aktörer som Utbildningsdepartementet och flera danska universitet. Ahlsell har i det projektet levererat bland annat ventiler, pumpar, värmeväxlare och annan kringutrustning.

- En viktig faktor för att lyckas med den här typen av projekt är kommunikationen med beställaren. Det är många klurigheter som ska fixas och det måste finnas en bra dialog om man ska hitta de bästa lösningarna, säger Stefan Nielsen.

Beställaren Magnus Berglund, gruppchef Engineering på MAX IV, håller med.

- Vårt samarbete med Ahlsell har funkat jättebra. De har ett bra sortiment, snabba leveranser och ett stort kunnande på området. Att vi har kunnat jobba ihop under hela projektet är också positivt, kontinuiteten gör att vi inte har behövt börja från noll vid varje ny del av projektet, säger han.

VS Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript