Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Smartaste vägen till säkrare arbetsmiljö

2021-06-03

Det finns mycket att vinna på att utnyttja vår kostnadsfria tjänst Riskanalys. Häng med till Östuna Maskin AB i Knivsta där Oscar Ekblom, specialistsäljare inom personligt skydd på Ahlsell gör en riskanalys av arbetsmiljön på uppdrag av företagets vd Svante Smeds.

På bilden ovan: Oskar Ekblom, specialistsäljare inom personligt skydd på Ahlsell och Svante Smeds, vd på Östuna Maskin AB.

Det var efter att ha gått en kurs i SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete som Svante Smeds insåg behovet att göra en genomlysning av säkerheten i sitt företag.

– För mig är säker arbetsmiljö att ingen av våra medarbetare ska göra sig illa – varken ute på arbetsplatserna, i verkstan, på gården eller till och från jobbet.

Östuna Maskin har sju medarbetare och jobbar i huvudsak som underentreprenör åt stora byggbolag. Inför dagens riskanalys hoppas han att Ahlsell ska hjälpa företaget att hitta rätt produkter och att dokumentera de produkter som används i firman för att få ännu bättre ordning och reda säkerhetsmässigt i företaget. Svante och hans bror Stefan Smeds har varit delägare i många år tillsammans med sina föräldrar som nyligen lämnade över ledarskapet av företaget till bröderna.

– Vi behöver hjälp med det praktiska kring säkerhet. Och vi vill ha en fin pärm med all dokumentation, som vi vid behov kan visa upp för kommunen vid inspektioner.

Bygga bort riskerna är det viktigaste vid riskanalys

Riskanalysen utförs av Oscar Ekblom, specialistsäljare personligt skydd på Ahlsell, som är på plats i Svantes verkstad.

– Jag tycker att Svante är ett föredöme. Det är inte många småföretagare som lägger ner den här energin och tiden på säkerhetsfrågor. De flesta kör bara på.

Oscar berättar att det viktigaste vid en riskanalys alltid är att bygga bort riskerna. Hans mål är att hjälpa kunden att skapa ordning och reda.

– Vi är ute efter en form av nollvision, där maskinentreprenören får reda på de eventuella säkerhetsbrister som finns och vad som behöver åtgärdas, fortsätter Oscar Ekblom.

Tillsammans med Svante går han runt i verkstaden för att identifiera verksamheten och bilda sig en uppfattning hur vardagen ser ut hos Östuna Maskin. Vid kemikalieskåpet i verkstaden ser han en kartong med vinylhandskar, som används vid hantering av oljor och fetter.

– Ersätt vinylhandskarna med nitrilhandskar. Det finns inte något syfte med att ha vinylhandskar i en verkstad. De står inte emot oljorna, vilket kan skada huden, menar Oscar Ekblom.

Enkelhet och tydlighet i analysen

I samförstånd med Svante delar han in verkstaden, som också fungerar som tvätthall, i de arbetsmoment som utförs i olika stationer.

– Det är för att jag måste förstå hur det ser ut säkerhetsmässigt och för att det ska bli en enkelhet och tydlighet i analysen. För Svante blir indelningen i stationer ett lättare sätt att motivera alla anställda att följa de riktlinjer vi sätter upp tillsammans.

Oscar understryker att det är viktigt att initiativet kommer från Svante och att han själv bara fungerar som ett stöd med sina kunskaper.

– Sammanfattningsvis tycker jag att Svante ligger i framkant och verkligen månar om sina anställda och ser till att de har en trygg arbetsmiljö.

 

Mer om riskanalys och hur vi kan hjälpa dig till en tryggare arbetsmiljö

VA & Mark Hållbarhet Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript