Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Så skapar Ahlsell kompetens inom industriell digitalisering

2018-10-02

Hur underhållet kommer att påverkas när industrin kliver in i nästa digitaliseringsfas, tydliggjordes genom projektet Smarta Fabriker som visades på Underhållsmässan i våras. Här fick besökarna titta närmare på en minifabrik som Göteborgs Tekniska College byggt med stöd från bland annat Ahlsell. Syftet var att visa framtidens produktion och krav på hållbarhet.

På bilden: Emma Plehinger och Einar Hallström, elever på Göteborgs Tekniska College.

Fabriken som visades på Underhållsmässan i Göteborg i våras är konstruerad av studenter med stöd från ett 50-tal företag, däribland Ahlsell, som bidrar med komponenter och handledning. På mässan kunde besökarna lägga en beställning på ett par VR-glasögon, se dem tillverkas och sedan få dem levererade.

Digitaliseringens möjligheter och kompetens är nyckelfrågor

- Digitaliseringens möjligheter och kompetens är nyckelfrågor i framtidens industriutveckling. En smart fabrik innehåller inte bara den senaste tekniken. Det är även en fabrik som lockar ungdomar att söka sig till tekniska studier och ett arbete inom industrin. Det är en hållbar arbetskraft med goda arbetsförhållanden som ger Sverige konkurrenskraft och förnyelse, säger Johan Bengtsson, projektledare för Smarta Fabriker på Göteborgs Tekniska College.

På bilden till vänster: Emma Plehinger och Einar Hallström, elever på Göteborgs Tekniska College. På bilden till höger: Magnus Thulin, försäljningschef Industri på Ahlsell, och Johan Bengtsson, projektledare för SmartaFabriker på Göteborgs Tekniska College.

Utvecklingen går mot digitalisering och robotar

Minifabriken, som är mobil och flyttbar, tillverkade VR-glasögon av kartong där besökarens smartphone spelade upp VR-innehållet genom projektets app. Den automatiserade fabriksprocessen hade två parallella flöden; kartongbearbetning och leverans av linser. Dessutom fanns tio upplevelsebaserade workshops i anslutning fabriken där besökarna fick lära sig mer om bland annat digitala kopior, miljösmart produktion och artificiell intelligens.

Einar Hallström och Emma Plehinger var två av studenterna som fanns på plats för att demonstrera fabriken.

- Det här är helt klart framtiden och det är tydligt att utvecklingen går mot digitalisering och robotar. Det blev väldigt tydligt för oss när vi gick runt på Underhållsmässan.

Industrins självklara val av samarbetspartner

Ahlsells samarbete med Göteborg Tekniska College bygger på att man stöttat fabriken med en bland annat verktyg, elkablar, armatur, stegar och PSU-material.

- Vi har både produkterna och kompetensen och har som målsättning att vara industrins självklara val av samarbetspartner. För oss är det viktigt att ligga i framkant och etablera bra kontakt med studenterna på ett tidigt stadium. De är ju våra framtida kunder och medarbetare, säger Magnus Thulin, försäljningschef Industri på Ahlsell.

Industri Hållbarhet

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript