Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Rör från Ahlsell säkrar snötillgången i nya Himmelfjäll

2019-02-21

Idén om en ny fjällanläggning på Himmeråsen i Idre föddes redan 1987. Sedan dess har initiativtagarna kämpat för att få det att bli verklighet. Området var ett naturreservat och renbetesmark, men efter förhandlingar mellan samerna och kommunen har man hittat de rätta förutsättningarna för ett samarbete.

Att det tagit drygt 30 år innan byggstart betyder att det funnits gott om tid att tänka igenom konceptet ordentligt. Det Idre Himmelfjäll vill uppnå är ett koncept som bygger på en långsiktigt hållbar fjälldestination inspirerad av sitt eget lokala arv. Alla delar ska hänga ihop och ha en stark anknytning till området med både lokal, kulturell och historisk förankring till Dalarna och samekulturen.

Fullt utbyggt kommer Idre Himmelfjäll att kunna erbjuda över 20 000 bäddar, ett 30-tal liftar och 50-talet nedfarter med tillhörande service. En toppmodern 6-stolslift och 6 släpliftar från italienska Leitner är redan beställda. Även Ahlsell är involverat i arbetet och har levererat 4 500 meter rör till matargatan som ska sköta vattenförsörjningen till det automatiska snökanonsystemet med pumpstationer och 120 snökanoner.

På bilden till vänster: Rolf Härén, byggledare med ansvar för snösystemet och markjobb i nya skidområdet Idre Himmelfjäll.

Ahlsell bistår med kompetens och de rätta leverantörerna

Rolf Härén har arbetat med snöinstallationer sedan 2004. Sedan några år tillbaka är han konsult och axlar i Idre Himmelfjäll rollen som byggledare med ansvar för snösystemet och de markjobb som ska göras vid de nya pisterna. Hans samarbete med Ahlsell sträcker sig långt tillbaka i tiden. Bland annat levereras liknande rör till Idre Himmelfjäll som till de installationer Rolf gjorde inför VM-tävlingarna i Åre 2007.

- Det är främst två anledningar till att jag valt att samarbeta med Ahlsell kring rörleveranserna i våra projekt. Dels är de otroligt professionella och har ett stort kunnande på industrisidan. Det betyder mycket för oss i ett projekteringsläge där de bistår med leverantörskontakter och hjälper oss att titta på olika lösningar och materialval. Sedan är deras logistik och leveranssäkerhet avgörande i den här typen av projekt.

Med tåg och lastbil från Italien till Idre

Till installationerna i Idre Himmelfjäll används tryckkärlsrör i stål från den italienska tillverkaren Tubi S.p.A i dimension 559 x 6,3. Rören levereras i 13,1 meters längder som går med tåg från Italien till Trelleborg där de lastas om på lastbilar för vidare transport till Idre. Varje rör väger 1,2 ton vilket innebär att en grävmaskin och hjullastare måste finnas på plats vid varje leverans för att lyfta av rören från lastbilen innan de kan transporteras vidare ut i terrängen med ett timmersläp.
 
- Det vanligaste är att man lägger en matarledning i plast. Att vi istället valt stålrör till Idre Himmelfjäll beror på att de ska klara ett högt vattentryck. Rören läggs också på ett ganska grunt djup vilket gör att de måste stå emot tryck ovanifrån. Matarledningen dras även genom ett antal myrområden med ganska sur miljö. Därför är dessa rör korrosionsbehandlade med bitumen både in- och utvändigt.

Rätt kompetens kring rör, armatur och logistik

Mats Byström, utesäljare Industri Rör och Armatur på Ahlsell, tycker att projektet har varit spännande på många sätt. Inte minst eftersom det är den första nya skidanläggningen som byggs i Sverige på 30 år.

- Jag har arbetet på Ahlsell sedan 2002 och har bara varit involverad i någonting liknande en gång tidigare.  Det har varit mycket arbete bakom varje leverans och projektet är ett fint kvitto på att vi har den rätta kompetensen både kring rör och armatur och logistik. Den sista leveransen kom första veckan i december och innan jul var den 4 500 långa matarledningen vara svetsad och nedlagd i rörgraven.

Parallellt med de omfattande byggnationerna av det nya alpina systemet pågår även en utbyggnad av vägnät, fibernät, elnät och färdigställande av cirka 200 stugor och lägenheter. Arbetet i Idre Himmelfjäll kommer att pågå de närmaste två åren och invigningen av den första etappen är planerad till den december 2019.

Industri VA & Mark

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript