Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ny LED-armatur ger Elmia en energibesparing på över 60%

2023-10-26

Mässanläggningen Elmias vision är att vara världens grönaste mötesplats för innovationer, affärsutveckling och upplevelser. I den visionen ingår åtgärder för att minska energiförbrukningen där det pågående belysningsutbytet redan har gett resultat. Med ny armatur från Ensto, levererad av oss på Ahlsell, ligger energibesparingen redan på över 60 procent.

Ahlsell samarbetar sedan länge med Jönköpings Fastighetsutveckling AB som äger och förvaltar kom-munens fastigheter, däribland mässanläggningen Elmia. Mässan har en ambition att ligga i framkant när det gäller åtgärder för att minska sin energiförbrukning. Bland annat har man installerat system för styrning av värme, kyla och belysning i den totalt 74 000 kvadrat-meter stora utställningsytan inomhus. Sedan en tid tillbaka pågår ett belysningsutbyte där alla armaturer successivt byts ut till LED. Med tanke på att Elmia redan ser en energibesparing på över 60 procent, är det en investering som snabbt betalar sig.

– Vi fick en förfrågan om vi kunde hjälpa Elmia att förbättra belysningen i deras hallar. Tillsammans med vår leverantör Ensto besökte vi mässan och fick en genomgång av hallarna. Målsättningen är att åstadkomma bättre, energibesparande och styrbar belysning med hjälp av en enkel och flexibel installation, berättar Magnus Wilsson, utesäljare Fastighet på Ahlsell.

 

Flexibel belysning anpassad efter olika behov

På Elmia anordnas ett 30-tal mässor varje år med en stor variation av innehåll, från Elmia Park som är landets största branschmässa för utemiljöer till Elmia Nordic Rail med de senaste innovationerna för alla som arbetar med järnväg.

– Den stora variationen av mässor ställer höga krav på belysningen som behöver vara flexibel och kunna anpassas efter många olika behov. Vårt önskemål var därför en armatur med flera olika funktioner, säger Kent Gustafsson som är driftchef på Jönköpings Fastighetsutveckling.

Ensto besökte mässan och gjorde ljusberäkningar med ett antal av sina olika armaturserier. Det bästa resultatet fick serien TINO med Dali samt EnstoNet kopplingssystem som uppfyllde de högt ställda kraven.

–Den stora utmaningen i arbetet är att det nästan alltid pågår någon form av verksamhet i hallarna. Vi har därför fått parera arbetet och utföra det på tider när hallarna varit tomma, fortsätter Kent Gustafsson.

 

Snabb och smidig installation

Lac Thu Fung är teknisk förvaltare på Jönköpings Fastighetsutveckling. Han lyfter fram enkelheten i både montage och installation av den nya armaturen som underlättar arbetet för montörerna på Granitor.

– Det stora jobbet är egentligen att riva ner allt det gamla. Tack vare att den nya armaturen är lång och har snabbkopplingar, går det väldigt snabbt att få upp den, vilket är en fördel när det är knappt om tid.

Nu väntar mässans allmänutrymmen, restaurang, lobby och mässgata på att få nya LED-armaturer. Därefter drar arbetet med att byta ut alla lysrör i gång, och som också kommer att utföras i omgångar.

– Det är väldigt smidigt att samarbeta med Ahlsell och vi har stor hjälp av dem  i vårt belysningsutbyte. De har både de rätta leverantörerna och den kompetens vi efterfrågar i kombination med en välfungerande logistik, avslutar Kent Gustafsson.

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript