Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

IVAB & Ahlsell – Ett samarbete byggt på hållbara grunder

2024-06-04

Det familjeägda VVS-företaget Infjärdens Värme AB, IVAB, har på många sätt blivit synonymt med långsiktiga och hållbara affärer. Sedan Folke Westerberg grundade företaget i Infjärden strax utanför Piteå 1947, har IVAB vuxit från en liten lokal verksamhet till att etablera sig över stora delar av Sverige. Genom åren har IVAB förvaltat en kultur av kvalitet och hållbarhet, vilket starkt präglar både strategier och val av leverantörer.

Ett viktigt inslag i IVAB:s hållbarhetsarbete är samarbetet med Ahlsell som är VVS-företagets främsta materialleverantör och delar de värderingar och mål som IVAB står för. Tillsammans har man utvecklat en nära affärsrelation som inte bara fokuserar på inköp av varor, utan även främjar hållbara och långsiktiga lösningar för IVAB:s kunder.

– Ahlsells breda sortiment gör att vi kan köpa allting som vi behöver i våra projekt bekvämt på ett och samma ställe. Genom att samla leveranserna och leverera dem direkt ut till projekten bidrar Ahlsell till att vi kan minska vår miljöpåverkan. Vi uppskattar också webbutiken som effektiviserar vårt arbete och gör det mer hållbart, säger Linnea Hedlund som sedan drygt sex år tillbaka arbetar som miljö- och kvalitetssamordnare på IVAB.

 

Guld till Ahlsell från EcoVadis

Linnea belyser hur företagets värderingar och arbetsmetoder speglar engagemanget för ett hållbart samhällsbyggande. IVAB är stolt över sina ISO-certifieringar och den familjära atmosfär som råder i företaget vilket har resulterat i att många medarbetare blir kvar i decennier.

Från IVAB:s sida uppskattar man att Ahlsell utvärderats av EcoVadis och tilldelats en guldutmärkelse. Genom att granska policyer, åtgärder och publicerad rapportering relaterade till miljö, arbete och mänskliga rättigheter, etik och hållbar upphandling, säkerställer bedömningen att Ahlsell håller en hög nivå i sitt hållbarhetsarbete.

– Ahlsell har även kommit långt i sitt kvalitetsarbete vilket är en viktig del av långsiktig hållbarhetsutveckling. De har skapat en struktur och ordning som gör att det alltid är väldigt enkelt att hitta information och dokumentation, exempelvis om de produkter vi köper, fortsätter Linnea.

Hållbarhet för IVAB betyder också att man gärna laga i stället för att byta ut. Det har resulterat i ett reservdelslager till blandare som inte ens en välsorterad leverantör som Ahlsell kan erbjuda.

– Att vara sparsamma och tänkta långsiktigt även när det gäller materialet som installeras hos våra kunder är en del av vår företagskultur. Här i Piteå har vi medarbetare som på heltid sorterar in återvunna delar i vårt reservdelslager, berättar Linnea.

 

En del av den gröna omställningen

Samarbetet mellan IVAB och Ahlsell har under det senaste åren hittat nya, spännande vägar. När Ahlsell behövde nya lokaler i Piteå byggdes de av IVAB Fastigheter som är ett dotterbolag till IVAB. Den nya butiken i handelsområdet BackCity invigdes hösten 2023 och är optimalt utformad efter Ahlsells verksamhet och hållbarhetskrav. 

– Det har varit väldigt positivt och roligt att få genomföra det här projektet. Inte bara för att det bidragit till att utveckla IVAB Fastigheter, utan lika mycket för att vi fått Ahlsell som hyresgäster, säger Linnea som utöver att vara miljö- och hållbarhetschef i IVAB även axlar rollen som vd för IVAB Fastigheter.

I norra Norrland satsas det just nu stort på den gröna omställningen av industrin för att den i framtiden ska kunna bidra till ett fossilfritt samhälle. Omställningen påverkar även IVAB:s verksamhet, inte minst eftersom den genererar uppdrag i de stora industriprojekten där Northvolt i Skellefteå, Hybrit Steel i Luleå och Sunpine i Piteå är några exempel.

– Att IVAB är ett av två företag i regionen som valts ut som pilotföretag i den nationella satsningen Bygglyftet kommer att underlätta våra möjligheterna att verka och växa i en föränderlig omvärld med fokus på hållbarhet och digitalisering, avslutar Linnea.

Nyheter VS

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript