Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Enkelhet är ledordet när Svenbo testar ny IoT-lösning

2023-03-27

Världens enklaste IoT-lösning. Så beskriver det svenska företaget Wideco sin nya produkt The WISION Experience som i början av året lanserades i samarbete med Ahlsell. Bland de första att testa den nya och unika lösningen är det kommunala bostadsbolaget Svenbo. De prioriterar trivseln hos sina hyresgäster, samtidigt som de gärna vill göra vardagen lite enklare för bolagets medarbetare.

Det kommunala bostadsbolaget Svenbo i den västgötska orten Svenljunga strävar efter att ligga i framkant. Här testar medarbetarna gärna nya, innovativa lösningar i verksamheten som bland annat omfattar drift, underhåll och service av bolagets cirka 550 hyreslägenheter. Ahlsell har ett nära samarbete med Svenbo och ser inte bara till att bolaget har tillgång till alla förnödenheter som behövs i verksamheten.

– Vi fungerar även som ett värdefullt bollplank när det kommer till smarta produkter och lösningar som bidrar till att höja trivseln och förenkla vardagen för både hyresgäster och medarbetare, säger Jesper Ohldin, utesäljare Fastighet på Ahlsell.

Ett givande pilotprojekt med kundnytta i fokus

I början av året fick Fredric Asp, installations- och driftansvarig på Svenbo, frågan om han ville delta i ett pilotprojekt och testa The WISION Experience. Det är en ny IoT-lösning som företaget Wideco lanserat i samarbete med Ahlsell. Lösningen bygger på Widecos webbaserade IoT-plattform WISION som är utvecklad för att enkelt kunna användas inom alla områden och applikationer där man vill kunna mäta, samla statistik, analysera och rapportera. 

De anslutna IoT-sensorerna kommunicerar med 4G, NB-IoT eller via Netmore LoRaWAN, som är ett trådlöst IoT-nät som erbjuds i hela Sverige.

– Att delta i pilotprojektet och testa den nya IoT-lösningen har verkligen varit givande. Vi har på kort tid fått riktigt bra utdelning i form av nöjda hyresgäster. Genom att installera temperatur-/fuktsensorer i tre referenslägenheter där hyresgästerna hade problem med värmen, kunde vi på distans övervaka temperaturnivån, hitta och åtgärda felet och uppnå en komfortnivå som alla var nöjda med, berättar Fredric Asp, installations- och driftansvarig på Svenbo.

Fredric uppskattar att lösningen är transparent och att hyresgästerna får tillgång till samma information som han får via sina mobiltelefoner. Med hjälp av mobilens NFC-system kan hyresgästen enkelt hålla sin mobil mot sensorn och utan någon speciell app eller annan mjukvara få upp värdena direkt i mobilens webbfönster.

– Detsamma gäller för våra fastighetstekniker som via sina mobiler eller surfplattor kan läsa av sensorerna och få upp samma mätvärden som jag får på min dator på kontoret. Det underlättar kommunikationen med våra hyresgäster och oss medarbetare emellan. Alla sensorer är uppkopplade mot en karta så att jag har full koll på var det befinner sig, säger Fredric.

Stora fördelar med övervakning på distans

Fredric tycker att Wideco har varit lyhörda för hans feedback och utvecklar produkten efter marknadens behov. I sin roll som driftansvarig hade han önskemål om att få framledningstemperaturen redovisad för en längre period. Det var information som Wideco tog till sig och med sitt lösningsorienterade förhållningssätt snabbt kunde erbjuda. Fredric har även testat en läckagedetektionssensor i Svenbos panncentral. När ett vattenläckage simulerades genererade det snabbt ett larm i hans telefon. Vid en verklig incident hade larmet kunnat bidra till att minska de kostsamma skadeeffekter som är förenade med ett vattenläckage.

– Det bästa med IoT-plattformen är att den hjälper mig att säkerställa driften hos våra hyresgäster utan att jag behöver besöka dem fysiskt. Övervakning på distans innebär stora fördelar både kostnads- och miljömässigt och gör att jag kan använda min arbetstid mer effektivt. Inte minst eftersom Svenbos lägenhetsbestånd är spritt över ett stort geografiskt område, säger Fredric.

Svenbo ansvarar även för större anläggningar i kommunen som förskolor, skolor och äldreboenden. Även här ser Fredric en möjlighet att använda sig av systemet som inte kräver någon kabeldragning och är därför enkelt att flytta.

– Från Ahlsells sida är det roligt att få visa marknaden hur enkelt det kan vara att komma i gång med IoT. Tillsammans med Wideco kommer vi kunna erbjuda sensorer för olika typer av behov som bidrar till en både enklare och effektivare vardag för våra fastighetskunder, säger Johan Wåhlén Grip, Marknadschef IoT på Ahlsell.

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript