Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Almén Special Fastener kundanpassar med containerlösning onsite

2019-06-13

Med en bemannad container fylld med pinnbultar och tillhörande muttrar effektiviserade Almén Special Fastener vårens underhållsarbeten vid energibolaget St1:s raffinaderi. Ett lyckat koncept och konkret exempel på optimal kundanpassning.

Energibolaget St1:s raffinaderi ligger vackert beläget på Hisingen väster om Göteborg. Här arbetar drygt 200 medarbetare med att varje dag omvandla 11 500 ton råolja till bolagets miljöanpassade drivmedel och bränslen. Vart fjärde år stängs raffinaderiet ner för en omfattande inspektion och översyn. Under de fyra veckor som driftstoppet pågår passar St1 även på att göra nödvändiga underhållsarbeten. Vid det förra stoppet 2015 testades ett nytt koncept där en bemannad container fylld med material ställdes upp i processområdet. Det var en lyckad satsning som man gärna ville se en fortsättning på även under kommande driftstopp.

Koncept som underlättar och effektiviserar på arbetsplatsen

Almén Special Fastener förvärvades av Ahlsell 2014. Företaget är baserat i Vänersborg och är en unik aktör när det gäller kundanpassade infästningsprodukter för miljöer med särskilda kvalitetskrav. Produkterna används i en rad olika branscher där raffinaderiindustrin är ett exempel och St1 en av kunderna. I konkurrens med flera aktörer fick Almén Special Fastener uppdraget att sätta upp och bemanna en container på raffinaderiet under vårens driftstopp.

– Vi har sedan tidigare mycket goda erfarenheter av vårt samarbete med Almén Special Fastener, säger Anders Granér som är inköpsansvarig på St1. Konceptet är klockrent och har verkligen underlättat och effektiviserat arbetet på raffinaderiet och det kändes tryggt att alltid ha rätt material nära tillhands för våra entreprenörer. Ett extra plus var att Almén Special Fastener hade en medarbetare på plats som servade oss och verkligen kunde produkterna.

Ett nytt koncept som kommer att utvecklas ytterligare

Containerprojektet startade ett halvår innan driftstoppet då det krävdes en noggrann planering för att både hitta de rätta produkterna och räkna på volymerna. Under själva driftstoppet bemannade Almén Special Fastener containern veckovis med medarbetare som fanns på plats mellan sju på morgonen och sju på kvällen veckans alla dagar. Dessutom hade en medarbetare jourtjänst i tillverkningen 24/7 under perioden. Totalt levererades 20 ton material i form av 20 000 pinnbultar och 40 000 tusen muttrar. Allt med full spårbarhet och certifikat enligt kundkrav. Det som togs ut från containern fylldes på dagen därpå tack vare korta leveranser direkt från Vänersborg.

– Det här är ett nytt grepp i marknaden för oss och ett koncept som vi kommer att utveckla ytterligare. Planerade driftstopp hos våra kunder sker kontinuerligt och det känns tryggt att vi nu har fått facit på att vårt koncept håller, säger Stefan Kurlberg, marknadschef Specialinfästning på Almén Special Fastener.

Industri Tjänster

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript