Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ahlsell utrustar nytt, världsunikt whiskydestilleri

2018-10-02

Agitator Whiskymakare i Arboga är en ny stjärna på den svenska whiskyhimlen och började producera sina första destillerade droppar i början av året. Men whiskyframställning tar tid och nu väntar minst tre års lagring innan den ädla drycken är redo att tappas på flaska.

Mest iögonfallande är de fyra kopparpannorna som intar en central plats i destilleriet. De är tillverkade i Italien och formen är framtagen utifrån den smak på whiskyn Agitator eftersträvar. De två höga pannorna lyfter fram lätta, fruktiga aromer medan de två lite mer rundnätta är avsedda för tyngre, rökiga aromer. Från pannorna får man alltså fram två olika whiskysorter. Genom att blanda dessa kan även en tredje variant produceras.

Spjutspetsteknologi utan kompromisser

Ahlsell kom in i bilden i början av sommaren 2017 när Agitator skickade en förfrågan till Örebrokontoret om rörleveranser. Det visade sig att man kunde tillhandahålla i princip all transportering mellan destilleriets olika processer. Dessutom hade man de rätta kontakterna, bland annat med Sveflow som är specialister på hygienisk processutrustning. Under resans gång har sedan olika delar av industridivisionen involverats beroende på vad som efterfrågats.

– När man sitter som arbetsledare för både svetsare, elektriker och ett antal snickare är det svårt att ha fokus på att hitta rätt leverantörer. Att då kunna lyfta luren och få hjälp av Ahlsell har verkligen varit guld värt, säger Oskar.

Från Ahlsells sida ser man installationerna hos Agitator Whisky som ett fantastiskt referensobjekt.

– Det är alltid roligt att få vara med och leverera till en helt ny anläggning och hos Agitator har vi fått möjlighet att visa Ahlsell kompetens inom alla våra produktslag. Installationerna ligger dessutom helt i linje den satsning på livsmedelsindustrin som vi gör under 2018, säger Camilla Jacobsson, marknadschef Industri Rör & Armatur.

Stort fokus på energibesparing

Genom att använda vakuumteknik har Agitator kunnat sänka kokpunkten i pannorna, och på så sätt minska energiförbrukningen. En smart lösning som de är ensamma om i världen.

– Mycket som levererats till destilleriet har varit speciallösningar, konstaterar Niclas Lundin som tillsammans med sina kollegor Mats Ångman och Mikael Hallman varit ansvariga för Ahlsells leveranser till Agitator. Då har det varit bra att kunna samarbeta med Sveflow som varit otroligt behjälpliga i det här projektet.

Destilleriet återanvänder så mycket värme som möjligt och förvärmer vissa delar i tillverkningsprocessen med energi som annars skulle gått förlorad. Ett stort plus är förstås att man är ansluten till fjärrvärmenätet och kan returnera överskottet.

Fjärrvärmepannan eldas med förnyelsebara bränslen i form av träpellets, vilket gör produktionen av energi klimatsmart. Strålningsvärmen som alstras vid destilleringen används för att värma upp både produktionslokalerna och whiskylagret. De biprodukter som produktionen genererar kommer också till användning i form av fordonsgas och djurfoder.

– Det som är viktigast för oss är att vi gjort allt för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt, avslutar Oskar Bruno och Christian Wickström som har några spännande år framför sig innan det är dags för provsmakning.

 

Fakta Agitator Whiskymakare

Destilleriet är designat av Oskar Bruno som tillsammans med sin kollega Christian Wickström ansvarar för verksamheten i den toppmoderna anläggningen i Arboga Teknikpark. Både Oskar och Christian har en gedigen erfarenhet i bagaget och har jobbat flera år i branschen.

Industri

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript