Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Ahlsell löste leveranserna till Nynas underhållsstopp

2020-03-05

Vart fjärde år stoppas verksamheten vid Nynas raffinaderi i Nynäshamn för ett grundligt underhållsarbete. Stoppet görs för att man ska kunna göra rent anläggningarnas filter, värmeväxlare och ventiler samt byta ut katalysatorer och utföra reparationer, vilket inte kan göras när raffinaderiet är i drift. Förra året var Ahlsell involverat i stoppet och såg till att nödvändigt material fanns på plats.

Nynas raffinaderi i Nynäshamn har funnits sedan 1928 och är Sveriges äldsta raffinaderi i drift. Till skillnad från de flesta andra raffinaderier ligger fokus på produktion av nafteniska specialoljor och bitumen för asfalt.

Under våren 2019 var det dags att släcka ner raffinaderiet för det underhållsstopp som genomförs vart fjärde år. Stoppet pågick från början av mars till slutet av april och involverade 800 personer, varav närmare 600 entreprenörer. Ahlsell fick förtroendet att ansvara för leveranserna av nödvändigt material som behövdes under stoppet. Det mesta var beställt i förväg, men eftersom oförutsedda händelser kan inträffa under arbetets gång krävdes det att Ahlsell hade en dedikerad medarbetare stand-by.

- Vid ett underhållsstopp får arbetet inte avstanna för att någonting saknas. Jag fick därför vara stand-by fram till kl.19.00 för att snabbt kunna rycka in och bistå med akuta beställningar och logistiken kring dessa, säger Susanna Morin, innesäljare Industri Rör & Armatur på Ahlsell.

Specialprodukter framtagna för raffinaderiverksamhet

I Nynas fall handlade beställningarna till underhållsstoppet många gånger om specialprodukter framtagna för just den här typen av verksamhet, tillverkade av leverantörer som uppfyller högt ställda krav. Arbetet krävde därför branschkännedom och kunskap om de certifikat, standarder och specifikationer som måste följas.

- Vi har gått ut och gjort förfrågningar på allt material som inte är standard. Ibland har det varit rördelar som inte funnits lagerhållna i Sverige och som har fått flygas in från Europa. Vi har letat upp leverantörer och själva sourcat produkter ute i Europa. Det här tar naturligtvis tid och vissa produkter har en leveranstid på uppemot ett halvår. Därför är det förstås bra att ha god framförhållning inför ett sådant här projekt, säger Susanna Morin.

Framförhållning är avgörande i komplexa projekt

Ahlsell har en lång relation som leverantör till Nynas. 

- Nu tar vi med oss våra reflektioner från det gångna stoppet och funderar på hur vi kan gå vidare och få det att fungera ännu bättre. Framförhållningen är oerhört viktig i komplexa projekt som detta. Kanske kan vi bygga upp någon form av lager on-site och även ha medarbetare på plats som kan underlätta och effektivisera arbetet ytterligare, säger Camilla Jacobsson, marknadschef Industri Rör & Armatur på Ahlsell.

Industri Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript