Tekniska Verken i Linköping är ett kommunägt bolag med lång historia och ett brett uppdrag inom energi och infrastruktur. Företaget strävar efter att skapa ett hållbart samhälle genom att erbjuda lösningar inom fjärrvärme, vatten och avlopp, elnät och återvinning. Med ett tydligt fokus på miljö och effektivitet, arbetar Tekniska Verken för att säkerställa att Linköping har en modern och driftsäker infrastruktur som möter framtidens krav.
Lokalt lager underlättar logistiken
Det ledningsbyte som nu utförs på Östgötagatan i centrala Linköping, sträcker sig över cirka 600 meter. Här byter Tekniska Verken ut vattenledningar samt bygger ett nytt dagvattenmagasin med 800 mm betongrör och elementbrunnar. Samtidigt som vattenledningarna byts ut passar man även på att se över fjärrvärmeledningar, elnät och fiberanslutningar längs gatan och ökar också kapaciteten för att hantera dagvatten. Projektet inleddes i slutet av augusti 2024 och beräknas pågå fram till hösten 2025. För att minimera störningar sker arbetet i etapper, där första etappen beräknas vara klar i slutet av 2024.
– Det är ett viktigt arbete för att framtidssäkra dricksvattenleveransen och förbättra hanteringen av dagvatten i stadens centrala delar, förklarar Johan Ström, arbetsledare på Tekniska Verken.
Ahlsell levererar allt VA-material till projektet vilket inkluderar vattenledningar, betongrör, ventiler och kopplingar. Eftersom arbetsplatsen ligger centralt med begränsad lagringsyta, har Ahlsell ordnat ett lokalt lager och levererar material dagligen direkt till projektet.
– Det som gör samarbetet särskilt intressant är att
vi också levererar betongrör och brunnar, vilket vi
inte brukar göra till den här typen av projekt. Tack
vare vårt regionala samarbete med tillverkaren
S:t Eriks har vi lyckats skapa en bra lösning för
Tekniska Verken som uppskattar vår smidiga
logistiklösning, berättar Linus Skärbring,
utesäljare VA på Ahlsell.
Förbättrad dagvattenhantering
Att arbeta i en tätbebyggd stadsmiljö medför stora utmaningar, inte minst vad gäller trafik och boende i området.
– Genom att arbeta etappvis och samarbeta med Ahlsell om snabba och precisa leveranser, har vi hittat ett arbetssätt som fungerar väl. Att de hjälper oss med ett lokalt lager betyder mycket för oss eftersom det är trångt på arbetsplatsen och vi bara kan hantera det material som ska läggas under dagen, säger Johan Ström.
En viktig aspekt av projektet är det nya dagvattenmagasinet. Det byggs för att möta de ökade kraven på effektiv dagvattenhantering som klimatförändringarna för med sig. Genom att uppdatera infrastrukturen med moderna material och tekniker säkerställer Tekniska Verken att staden kan hantera framtidens utmaningar.
– Som Linköpingsbo är det extra spännande att få följa projektet på nära håll, särskilt med tanke på de förbättrade lösningarna för dagvattenhantering. Det känns inspirerande att få vara en del av ett så viktigt projekt som kommer att göra stor skillnad i stadens infrastrukturutveckling, avslutar Linus Skärbring.