De geotekniska förhållandena i centrala Bålsta är komplexa. Arbetet med det nya huvudledningsnätet har därför föregåtts av omfattande förberedelser i syfte att hitta de rätta lösningarna.
Markförhållanden som kräver olika arbetsmetoder
Det som gör projektet unikt är att markens beskaffenhet gör man behöver använda sig av många olika arbetsmetoder. Dessutom har leverans, hantering och lagring av materialet varit problematisk. Rören har kommit i stora volymer och i dimensioner upp till 1 200 millimeter vilket innebar att kommunen fick utöka det tilldelade arbetsområdet.
– Att jobba med så här många olika arbetsmetoder är lite som att hantera tre olika projekt på en och samma gång. Vi lägger VA-ledningar via schakt med grävmaskin och sedan läggs vissa ledningar inom stödkonstruktion. Vi gör sänkbrunnar och rörtryckning för självfallsledningar på spillvattennätet, medan trycksatta PE-ledningar för både spill- och dricksvatten utförs med styrd borrning, säger Dennis Johansson är produktionschef inom Skanska Väg och anläggning och blockchef i projektet.
VA-material och tekniska lösningar
Vi på Ahlsell levererar VA-material till projektet som är uppdelat i tre etapper och beräknas pågå fram till sommaren 2023. Främst handlar det om PE- och PP-rör i dimensioner från 110 till 1 200 millimeter. Dessutom är vi med och bidrar med teknisk rådgivning och har till exempel tagit fram speciella lösningar i bryt- och anslutningspunkter.
– Det är alltid spännande och lärorikt att få vara delaktig i komplexa projekt där vi får leverera mer än bara material, säger Johan Sundstedt, säljchef inom VA & Mark på Ahlsell. Han ansvarar för affären tillsammans med Niklas Åhlander som i rollen som innesäljare VA besitter den tekniska kompetensen och har den dagliga kontakten med projektet.
Rätt kompetens är avgörande
Projektet kräver även skräddarsydda lösningar, bland annat i form av brunnar i det patenterade materialet Weholite som specialtillverkats av Uponor efter Skanskas underlag. Det är ett flexibelt, lätt och hållbart material som varken ruttnar, rostar eller korroderar till följd av någon kemisk eller elektrisk reaktion i markgrunden.
– Vi uppskattar att Ahlsell har bredden och specialistkunskapen liksom de rätta kontakterna hos sina leverantörer. I anläggningsprojektet i Bålsta har vi haft god hjälp av både Pipelife och Uponor som har haft medarbetare ute på plats för att diskutera projektets förutsättningar och ge förslag på tänkbara lösningar.
Dennis Johansson menar att det är avgörande för både slutkostnad och slutresultat att ha med rätt kompetens med in i ett projekt.
– För oss är Ahlsell både en samarbetspartner och leverantör. Vi har stor nytta av deras specialistkompetens inom rörläggning och framför allt i arbetet med att hitta platsspecifika lösningar, avslutar Dennis Johansson.