Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Vi fixar hållbar citylogistik tillsammans med DB Schenker i Linköping

2019-10-31

Från och med den här veckan kommer våra kunder i Linköpings centrum att få sitt gods levererat med elcykel. En idé som blev verklighet när två stora aktörer på marknaden valde att samarbeta och ta ett gemensamt miljöansvar.

På bilden till ovan: Hanna Melander, kvalitet & miljöchef för DB Schenker, kör ett varv med den nya elcykeln.

I fredags gjorde DB Schenker, i samband med ett panelsamtal på temat ”Hållbarhet och citylogistik”, sin första leverans med elcykel i Linköping. I samarbete med oss på Ahlsell har idén blivit verklighet och nu är DB Schenker först ut i Linköping med att leverera paket med elcykel. Från och med den här veckan kommer våra kunder i Linköpings centrum att få sitt gods levererat med elcykel.

– Vi har ett långt samarbete med DB Schenker och diskuterar regelbundet miljö- och hållbarhetsfrågor. Just idén om elcykeln började på ett utvecklingsmöte för ett år sen. Nu har vi lovat varandra att göra minst två initiativ per år tillsammans, berättar Mikael Spennare, transportchef på Ahlsell.

Elcykeln är en av lösningarna

Elcykeln, som är svensktillverkad, har två skåp som kan ta upp till 300 kg åt gången. Den kommer främst att lastas med mindre paket och ska köras i Linköpings centrum. Eftersom cykeln kan gå andra vägar än bilar och lastbilar blir den ett flexibelt och effektivt komplement i urbana miljöer.

– Vi står inför en stor omställning. Vi får inte använda fossila bränslen i framtiden. Det är en transformation av transportbranschen. Det finns inte bara en lösning, det finns en palett av lösningar som till exempel, elbilar, tåg, biogas och cykel. Flera olika alternativ kommer att behövas, beroende på om det är lokal, urban eller långväga transport, säger Hanna Melander, kvalitet & miljöchef för DB Schenker.

På bilderna ovan: Både Mikael Spennare, transportchef på Ahlsell, och Bonnie Lind, chef regional säljsupport, ville testa elcykeln.

Ett steg i färdplanearbetet för Färdplan 2045

Vi på Ahlsell har tagit upp utmaningen att vara med och forma morgondagens hållbara byggande genom att ansluta oss till Färdplan 2045, ett färdplanearbete för att halvera branschens klimatavtryck till 2030 och nå netto noll till senast 2045.

– Vi har klimatmål som säger att vi ska möta Parisavtalet och vi har signat färdplan för fossilfri konkurrenskraft, vilket också säger att vi ska tillsammans med olika aktörer i samhället, i hela värdekedjan, se till att vi når de här målen. Elcykeln är en del av det, menar Gunilla Sandström, hållbarhetschef på Ahlsell.

Vikten av samarbete för proaktiva miljölösningar

Under panelsamtalet med bland annat deltagare från kommunen och Linköpings Universitet poängterades det hur viktigt det är med just samverkan, mellan företag men också mellan företag och kommun. Det framkom också att forskningen visar att om transportföretag och deras kunder samarbetar om proaktiva miljölösningar får det snurr och sprider sig i de här företagens nätverk i en positiv spiral. Varuleveranser i stan bygger alltså på att alla samverkar för att det ska lyckas.

– Det ska verkligen bli roligt att se utfallet av det här. Det känns mycket inspirerande att vi kan samarbeta och göra något tillsammans som är bra för miljön. Vi kommer dessutom närmare våra kunder och visar att vi arbetar för att minska klimatavtrycket och bidra till en bättre stadsmiljö, säger Magnus Johansson Regionchef Ahlsell Öst. 

– Självklart hoppas vi ju på att när kunderna ser godset komma levererat med en cyklist att de i sin tur ska börja fundera på hur de lägger sina beställningar och förhoppningsvis börja tänka till och planera sina beställningar så cyklisten slipper cykla hela vägen till dem varje dag, avslutar Gunilla Sandström.

DB Schenker använder redan ett flertal elcyklar i bland annat Norge och Finland. Totalt är cirka 100 cyklar igång i Europa, varav 50 finns i 12 städer i Frankrike. Elcykeln i Linköping blir nu DB Schenkers första i Sverige.

Hållbarhet Nyheter

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript

Meddelande från Ahlsell

Cookies är inaktiverat. För att sajten ska fungera korrekt måste webbläsaren tillåta cookies.