Töm listan

Är du säker på att du vill tömma listan?
Orderrader:
0

Töm inköpslista

Du har 0 orderrader i din inköpslista.
Är du säker på att du vill tömma inköpslistan?

Din inköpslista

Någonting gick fel när priserna hämtades. Försök igen.

Din inköpslista är tom

Nya Wiser tar det smarta hemmet till en ny nivå

2022-01-25

Det smarta hemmet är hetare än någonsin och i dag kan i stort sett varenda pryl där hemma pratas med, kontrolleras och ställas in att fungera efter ett förutbestämt tidsschema. Wiser är Schneiders nya, uppdaterade system för smarta hem som kan styras lokalt eller på distans, direkt i mobilen eller via röststyrning. Syftet är att ge en enklare vardag, samtidigt som de skräddarsydda lösningarna bidrar till att skapa ett tryggare och mer personligt hem.

Under 2021 har Schneider gjort en nylansering av det intuitiva systemet Wiser för smarta hem. Den nya versionen av systemet bjuder på en bred portfölj av produkter som på ett enkelt och smart sätt gör att användaren får en bättre överblick och kan styra en rad av hemmets funktioner via appen Wiser by SE. För installatören öppnar Wiser upp för nya möjligheter att skapa en framtidssäkrad helhetslösning för belysningsstyrning energioptimering, effektivisering, säkerhet och komfort.

Ökad bekvämlighet, säkerhet och energibesparing

På Hagalunds Elservice i Solna norr om Stockholm var man tidigt ute med att komma i gång och börja jobba med det uppdaterade systemet från Schneider. Patric Terelius är projektledare och menar att den nya versionen av Wiser är så mycket mer än bara belysningsstyrning.

– Dagens Wiser är ett betydligt mer komplett styr- och övervakningssystem än tidigare. Dessutom är det väldigt lätt att både installera och bygga ut vilket är en fördel då många kunder oroar sig för att installationen ska bli dyr och krånglig. Systemet kan integreras i en befintlig anläggning och alla vanliga standardprodukter har intelligensen i sig.

Navet i Wiser är en gateway som kommunicerar med alla enheter. I dagsläget innehåller systemet 20 produkter som kan styra belysning, markiser, tillkoppling och mätning vid strömuttag. Här ingår även IP-kameror för inom- och utomhusbruk och sensorer som kan registrera och rapportera rörelse i rummet, omgivande ljusnivå, om fönster eller dörrar är öppna eller stängda, temperatur, luftfuktighet och vattenläckage. Fler produkter rullas ut efterhand där en brandvarnare lanseras i början av 2022. Inställningarna för en eller flera Wiser-enheter kan på ett enkelt sätt kombineras för att skapa scenarier och automationer, vilket bidrar till ökad bekvämlighet, säkerhet och energibesparing.

Ett växande utbud av funktioner

På Hagalunds Elservice har man sedan länge ett nära samarbete med oss på Ahlsell, bland annat när det gäller inköp av installationsmaterial, infästning, verktyg och arbetskläder. Via våra säljare och leverantörer får medarbetarna även värdefull hjälp att hålla sig uppdaterade kring senaste nytt på produktfronten.

– Schneider gav oss en förhandspresentation av Wiser redan hösten 2020. Då var man ganska tidigt ute, men vi fick ändå en hint om vad som var på gång. Sedan dess har utvecklingen gått framåt väldigt snabbt och i dag är systemet synonymt med ett brett utbud av produkter.

Patric Terelius uppskattar att Wiser är ett öppet system där protokollet Zigbee 3.0 gör det möjligt att i framtiden integrera tredjepartsprodukter som till exempel bergvärmepumpar och ventilationsaggregat.

– Det här är funktioner som kommer och är väldigt intressanta då de inte bara öppnar upp för ett smartare hem utan ett hem som är mer energieffektivt. En fördel med Wiser är att det går att börja i liten skala med några få produkter och sedan komplettera med fler i efterhand.

Wiser går hand i hand med vår satsning på IoT

Redan i dag är det möjligt att via scenarier och autamationer styra belysning och elapparater, få notiser, övervaka energiförbrukning och ställa in belysningsstyrning efter solens ned- och uppgång och väderprognos i appen. Det är funktioner som uppskattas i dessa tider när elpriset rusar i höjden.

– Från Ahlsells sida märker vi att vår försäljning av smart belysning ökat ordentligt, men det är ju bara en del av det smarta hemmet. Relanseringen av ett mer komplett Wiser-system är därför en spännande satsning från Schneiders sida som vi verkligen tror på. Den går hand i hand med Ahlsells satsning på IoT där vi nu utvecklas starkt tillsammans med våra leverantörer, säger Johan Wåhlén, marknadschef Mobile telecom & IoT på Ahlsell.

Både installatörer och slutanvändare är redan imponerade av Wiser-systemets funktionalitet och användarvänlighet. Stor vikt har lagts vid att installation, driftsättning och överlämning ska vara enkel för installatören och att molnstabiliteten och appen ska ge en positiv användarupplevelse.

– Det är lätt för våra kunder att förstå fördelarna och möjligheterna med Wiser vilket gör att vi kan utöka vår affär. Men framför allt är vi glada över att installationerna genererar nöjda kunder som uppskattar att vi hjälper dem att skapa ett smart och intelligent hem, avslutar Patric Terelius.

 

Fakta – Det uppkopplade hemmet

År 2021 var den vanligaste uppkopplade prylen i hemmet en smart tv-apparat. Näst i tur kom ett smart armbandsur som var fjärde använder. På plats nummer tre kom ett uppkopplat larmsystem som var femte skyddar sitt hem med. På fjärde plats hamnade en röststyrd högtalare, till exempel Google Home och Alexa, som finns i var sjätte hushåll. En delad femteplacering fick en uppkopplad strömbrytare och en uppkopplad bil som var sjunde har i sitt hem.

Källa: Svenskarna och internet 2021, Internetstiftelsen

 

Mer om hur vi kan hjälpa dig med el- och smarta hemlösningar

EL

Meddelande från Ahlsell

Javascript är avstängt i din webbläsare. För full funktionalitet rekommenderar vi att du slår på Javascript